Budapesten a legjobbak a fizetések

A fővárosban a legmagasabb a nettó átlagkereset, a foglalkoztatottság, itt van a legtöbb beruházás és vállalkozás. A legnehezebben továbbra is a Nógrádban és Borsodban élők boldogulhatnak – derül ki a KSH friss adataiból.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az idei  második negyedévben is a fővárosban volt a legmagasabb az ezer lakosra jutó vállalkozások és az egy lakosra jutó beruházások száma. A második húzómegye Győr-Moson-Sopron, amely az egy lakosra jutó ipari termelés, valamint a tízezer lakosra jutó új lakások száma alapján vezeti magasan a megyék rangsorát. A KSH most publikált adatsora szerint a megyéket összehasonlító lista végén Nógrád és Borsod található.

A hivatalos statisztikák szerint az év második negyedévében a havi nettó átlagkereset országos átlaga 153.939 forint volt, igaz ugyanakkor, hogy a megyék döntő többségében ennél kevesebbre jött ki az átlag, csupán a fővárosban és Győr-Moson-Sopronban keresnek jobban az emberek. Budapesten átlagosan 197.795, a kisalföldi megyében  160.804 forintot. A legkevesebbel, alig 109.742 ezer forinttal a szabolcsiaknak kellett beérniük havonta – a fővárosban csaknem kétszer magasabb az átlagkereset. Az adatok szerint Békés és Nógrád megyében sem érték el az átlagkeresetek a havi nettó 115 ezer forintot.

A KSH jelentése szerint, míg a fővárosban a pénzügyi területen dolgozók átlagkeresete meghaladta a nettó 353 ezer forintot, addig Borsodban nem érte el a 150 ezret. Budapesten a legkevesebbet, havonta nettó 116 ezret, a vendéglátóiparban tevékenykedők vittek haza, de ennél is kevesebbel, alig több mint 83 ezer forinttal kellett beérniük például Borsodban.

A foglalkoztatottság országos átlaga az év második negyedévében 58,9 százalékos volt, ennél kilenc megye produkált jobb eredményt, de Somogyban és Nógrádban például az 54 százalékot sem érte el a foglalkoztatottság. A legtöbben továbbra is a budapestiek közül dolgoznak (62,8 százalék), ugyanakkor Nógrádban a munkaképes korúak mindössze 53,5 százalékának van munkája.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+