Egy asztalnál – Közlekedési Egyeztető Fórum alakult

Szokatlan összetételű, szakszervezeti – politikai platform, Közlekedési Egyeztető Fórum alakult. A KEF a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége szervezésében jött létre, s az első ülésre a Fidesz kivételével minden demokratikus parlamenti párt elfogadta a meghívást, s jelezte, fontosnak tartja a közös munkát. A fórum célja, hogy minden eddiginél nagyobb erővel hívják fel a kormány és a közvélemény figyelmét a közlekedéssel összefüggő, régóta halogatott és elhallgatott szakmai és munkahelyi problémákra. 

Több százezer embert képviselt ma a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége székházában az a néhány szakszervezeti vezető és parlamenti politikus, aki hónapok óta tartó előkészítés után, a KSZOSZ ötletére és hívására egy asztalhoz ült, hogy létrehozzon egy rendhagyó egyeztetési platformot, a Közlekedési Egyeztető Fórumot – közölte Nemes Gábor, a szakszervezet elnöke. A KEF mai, hivatalos megalakításának azonban nem az volt a célja, hogy egy terembe terelje az összes ellenzéki parlamenti pártot, hanem az, hogy elkezdődjön egy komoly, széleskörű szakmai egyeztetési folyamat, s mindenki a saját lehetőségeihez képest segítse a közlekedési problémák megoldását. A komoly, hivatalos egyeztetés fontosságában minden résztvevő egyetértett, s megállapodott, hogy pontos ütemterv szerint foglalkoznak a régóta halogatott és a döntéshozók által elhallgatott problémákkal, de kellően rugalmasan reagálnak a szakmát érintő napi eseményekre is. A házigazda szakszervezet tagjai leszögezték, minden lehetséges eszközzel, a nyomásgyakorlás többféle formáját is latba vetve fogják követelni a kormánytól: tartsa be az ígéretét, s a közlekedést érintő változtatások előkészítésébe vonja be a szakszervezeteket. A parlamenti pártok – DK, LMP, MSZP – küldöttei különösen hasznosnak ítélték az egyeztetésnek ezt a formáját, s kifejezetten megtisztelőnek tartják, hogy a szakszervezet egyenrangú félként hívta őket a fórumba. A KSZOSZ-nél ugyanis úgy döntöttek, hogy közvetlenül a politikusoktól kérnek segítséget, hogy szakmai követeléseik eljussanak a öntéshozókhoz, ha már a kormány nem áll velük szóba-  jelentette ki Nemes Gábor.

A munka már az alakuló ülésen elkezdődött: a Volánbusz társaságok problémái kerültek napirendre, de sorra veszik a vasúti, a teherfuvarozás és a városi közlekedés aktuális kérdéseit is. A közös munka lényege az, hogy a tárgyalóasztalnál felvetett problémakörből minden párt a maga ízlése és szakterülete szerint kiragadjon egy témát, s azt a szakszervezet szakértőjével külön egyeztetve, a megoldási javaslatokat kidolgozva hozzák nyilvánosságra. Cél egy olyan „ütős” fórum felépítése, amelyből előbb, utóbb kínos, ha a kormány kimarad  – fogalmazták meg a résztvevők.

Az alakuló ülésen megjelent pártok mellett az Együtt-PM is jelezte részvételi szándékát, ám a Fidesznél más elfoglaltságra hivatkozva kitértek a meghívás elől. A fórum minden más ágazati szakszervezet, valamint munkaadói tömörülés számára is nyitott.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+