Rezsiharc áldozatokkal

Rezsiharc folyik, amelyben, mint minden harcban áldozatok is vannak, akik megint a munkavállalók – jelentette ki  sajtótájékoztatón Székely Tamás. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke a rezsicsökkentést okolta a közműszolgáltatóknál elindult elbocsátások miatt.

A szakszervezeti szövetség tapasztalatai szerint már megkezdődtek a rezsicsökkentés miatti csoportos létszámleépítések. A közműszolgáltatók ma még elsősorban a beruházásokat csökkentik, a gáziparban azonban például az Égáz-Dégáz elbocsátásokat határozott el, 111 dolgozójától válik meg – mondta Székely Tamás, aki szerint további elbocsátások várhatóak a gáziparban. A VDSZ információi szerint a cégek megkezdték a szolgáltatások kiszervezését is, ami miatt további munkahelyek szűnnek meg. A létszámleépítés és a kiszervezés veszélyt jelent az üzembiztonságra is, a beruházások elmaradása pedig rontja a szolgáltatás színvonalát – hívta fel a figyelmet a szakszervezeti elnök.

Székely Tamás utalt arra is, hogy az ágazatban nem igazán volt béremelés az utóbbi időben, ezért is tartja fontosnak, hogy néhány munkáltatóval folytatott tárgyalások eredményeként  sikerült a kollektív szerződésben bizonyos kedvezményekről megállapodnia a szakszervezetnek. Ugyanakkor – mint fogalmazott – tart attól, hogy ezek a juttatások veszélybe kerülnek, amikor az  állam többségi tulajdont szerez a gázszolgáltatókban, mert váratóan napirendre kerül a kollektív szerződések módosítása. A szakszervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a meglévő kollektív szerződések megmaradjanak – tette hozzá.

A rezsicsökkentési sorozat másik konkrét veszélye a szolgáltatás gyengülése, az infrastruktúra és a fogyasztók kiszolgálása terén is. Ugyanis a karbantartások drasztikus csökkentése és a szükséges beruházások elmaradása előbb, utóbb komoly műszaki problémát fognak okozni. Ezeket pedig évek múlva egyre nehezebb lesz behozni. Az elavult infrastruktúra, a leromlott műszaki háttér veszélyes lehet a fogyasztókra nézve is. Tragédiához is vezethet ugyanis, ha egy műszaki hibákhoz – adott esetben egy gázszivárgáshoz, netán gázömléshez – későn érnek ki a szerelők azért, mert nincs elég ember a hibaelhárításra. Egy esetleges tragédiáért ki fogja vállalni a felelősséget? – kérdezte az elnök, aki szerint nem más, mint a sor végén valaki, egy, a legkevésbé vétlen szakemberek közül.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+