Extra hétvégék jövőre

Négynapos hosszú hétvégével kezdődik 2015: jövőre a péntekre vagy hétfőre eső ünnepnapok miatt összesen hét alkalommal élvezhetjük az extra pihenőnapokat anélkül, hogy emiatt szabadságot kellene kivennünk.   

A hagyományok szerint ugyan az Országos Érdekegyeztető Tanács döntött a hét végére vagy a hét elejére eső ünnepnapok miatti extra pihenőnapokról, az utóbbi években azonban, ahogy ezúttal is, a kormány a szociális partnerek, a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel történő egyeztetést figyelmen kívül hagyva döntött a következő évi rendről. A hosszú hétvégék listája szerint a péntekre vagy hétfőre eső ünnepnapokkal együtt összesen 7 hosszú hétvégénk lesz.

Eszerint lesz időnk kikúrálni magunkat a szilveszteri buli után, hiszen jövőre január második napja is pihenőnap lesz, mivel január 2. péntekre esik. Így az év egy négynapos hosszú hétvégével kezdődik. Cserébe viszont a január 17-ére eső szombaton dolgozni kell.

Tavasszal a húsvéti és a pünkösdi hétvége után a május elseje háromnapos ünnep lesz, utóbbi ugyanis péntekre esik. Jövőre az ugyancsak péntekre eső augusztus 21. is extra pihenőnappá alakul, emiatt a nyár végén ismét egy négynapos hosszú hétvégére tervezhetünk programot. Az október 23.-i állami ünnep is a hét utolsó munkanapjára esik, így ezzel további háromnapos hétvégét kapunk.

Ahogy már megszokhattuk, a karácsonyi szentestére is nyugodtan az ünnep jegyében készülhetünk, hiszen december 24. jövőre is szabadnap lesz, ami azt jelenti, hogy négynapos lesz a karácsony. Igaz, cserében a december 12-ánm szombaton dolgozhatunk.

Nem tettünk említést a március 15-i nemzeti ünnepről és a november 1-i Mindenszentekről. Jövőre mindkét jeles ünnepünk vasárnapra esik, így ezzel a két ünnepnappal 2015-ben nem nyerünk extra pihenőnapokat.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+