Átalakítják a szakképzési rendszert

szakképzésA hiányszakmák miatt is szükséges a szakképzési rendszer átalakítása, és vonzóvá tétele – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci és képzési államtitkára. Czomba Sándor hangsúlyozta: csak azokra a képzésekre ad támogatást az állam, amelyre igény van a munkaerőpiacon. 

Az iskola önmagában nem érdekelt abban, hogy a munkaerőpiac és az oktatás közötti folyamatokat irányítsa. Ezért az állami támogatások rendszerét kell úgy alakítani, hogy a hiányszakmákra való képzésre jusson pénz, a túlképzésre viszont forrás-oldalról ne legyen lehetőség – mondta a munkaerőpiaci és képzési államtitkár. Czomba Sándor emlékeztetett: jogszabály mondja ki, hogy ha valaki a fejlesztési bizottság megítélése szerint túlképzett szakmában tervez oktatást indítani, ahhoz az állam nem ad támogatást.

A szülő és a gyerek akkor dönt egy bizonyos irány mellett, ha azt látják, hogy négy év múlva az adott szakmában stabil munkalehetőség mutatkozik – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint most többnyire ezzel ellentétes folyamatok zajlanak. A legtöbb gyerek gimnáziumokban, szakközépiskolákban tanul. Az érettségi után szembesülnek azzal, hogy nehéz helyzetbe kerülnek, ha nem tudnak továbbtanulni. Ők ugyanis 18-19 évesen döbbennek rá, hogy alig van esélyük a munkaerőpiacon, hiszen nincs egy konkrét szakma a birtokukban.

Ilyenkor jönnek a felnőttképzések, átképzések, efféle metódusok – fogalmazott Czomba Sándor, hozzátéve, hogy ezt meg kellene előzni, és már a szakiskolai beiskolázásnál meg kell találni a jó irányokat. Ennek eléréséhez alapvető fontosságú, hogy a munkaerőpiac igényeihez alkalmazkodjon a képzés, ehhez azonban meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeket. Ebbe beletartozik természetesen a megfelelő tanári-, szakoktatói kar – ezen a területen azonban még rengeteg a teendő. Az államtitkár kitért arra is, hogy a szakképző iskolákban a géppark leamortizálódott, az oktatók egy része pedig eltűnt. Czomba Sándor szerint a megoldás az lehet, ha a vállalatokhoz sikerül kihelyezni a gyakorlati oktatás egy részét.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+