Veszélyes munkahelyek

munkahelyi balesetekTízből nyolc hazai munkáltató megszegi a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az ellenőrzött foglalkoztatottak közül több mint 21 ezren voltak súlyos szabálytalanságnak kitéve, az első negyedévben pedig 22 halálos munkahelyi baleset történt. A helyzet az EU tagországaiban se rózsás. 

Évente több mint 3 millió munkavállaló szenved sérülést valamilyen munkahelyi balesetben, és mintegy négyezren meghalnak az EU tagországaiban munkahelyi betegség vagy baleset következtében. A munkahelyi balesetek mellett – amelyek elsősorban az építőiparban fordulnak elő – a mozgásszervi megbetegedések terjedése ölt évről-évre növekvő mértéket. Ezen a helyzeten a védelmi feltételek javításával már csak azért is célszerű változtatni, mert statisztikailag is bizonyítható, hogy a megelőzés minden költsége elmarad a kieső munkaerő és a kieső munkanapok nyomán keletkező kár mögött.

Munkahelyi egészségvédelem és biztonsági előírás természetesen minden tagállamban létezik, ezek azonban rendkívül eltérőek, és hatékonyságuk sem minden esetben megfelelő. A 2014-2020 időszakra most elfogadott új brüsszeli stratégia és keretprogram alapvetően háromféle kihívást regisztrált. Mindenekelőtt elő kívánja segíteni a már létező egészség- és munkavédelmi előírások minél teljesebb végrehajtását. Emellett hozzá kíván járulni a munkahelyi betegségek hatékonyabb megelőzéséhez, beleértve az újabb szakmákkal, technológiákkal megjelenő kockázatokat is. Végül figyelemmel kíséri az EU-népesség öregedését, ami a munkavállalói körben is érezteti hatását.

A legfrissebb hazai statisztikák is azt jelzik, hogy szükség van a munkavédelem erősítésére. Magyarországon a legfrissebb adatok szerint tízből nyolc munkáltató nem tartja be a munkavédelmi erőírásokat. Idén az év első negyedében a munkavédelmi ellenőrök több mint 21 ezer munkavállalót talált, akik balesetveszélyes körülmények között végezték a munkájukat. A legveszélyesebb munkahelynek továbbra is az építőipar számít. A drámai helyzetet mutatja, hogy az év első három hónapjában 22-en szenvedtek halálos balesetet munkavégzés közben.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+