Jobban képzett öreg szakikat!

Javítaná az 55 év felettiek foglalkoztatását a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) alkotta konzorcium, ezért ajánlásokat dolgozott ki a képzésükre. 

„Az idősebb korosztályhoz tartozó munkavállalók foglalkoztatását elősegítő megoldások kidolgozása és népszerűsítése a svájci tapasztalatok felhasználásával” című, kétéves projekt keretében dolgozta ki ajánlásait a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a svájci munkavállalói érdekképviselettel, a Travaill.Suisse partner bevonásával. Az érdekvédelmi konzorcium a Svájci-Magyar Együttműködési Program testvértelepülési és partnerségi pályázati alap 33 millió forint támogatásával készítette el a szakmai összeállítást. Javaslatukban többek között szerepel a rendelkezésre álló pénzügyi források célzottabb felhasználása, a munka melletti képzés erőteljesebb támogatása, valamint az, hogy legyen több ideje munkát találni ennek a korosztálynak álláskeresési támogatás mellett.

A munkáltatók szerint a mindennapi munkában szükség van ennek a korosztálynak a munkatapasztalatára, ugyanakkor a szakképzettségük, szaktudásuk nem megfelelő, elavult. 175 cég megkérdezésével végzett felmérésük szerint szemléletváltásra és nyitottságra van szükség a 55 év felettiek foglalkoztatásában.

Denis Torche, a Travaill.Suisse projektvezetője kiemelte, hogy Svájcban az összefoglalkoztatottak körében 18 százalékot tesz ki az 55-60 év közötti korosztály foglalkoztatása, és az arány hamarosan 22-30 százalék lehet.

A svájci szakember fontosnak tartotta a jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő terjesztését. Példaként említette, hogy a nagyvállalatok ezt a korosztályt más munkakörben – akár szakmai tanácsadóként, oktatóként, ügyfélszolgálati munkatársként – alkalmazza tovább építve a munkatapasztalatukra. A nagyobb vállalatoknál úgynevezett kormenedzsment is működik azzal a feladattal, hogy kezelje az idősebb munkavállalók helyzetét – tette hozzá.

Számítások szerint Magyarországon 2000-ben 240 ezer 55-64 év közötti munkavállaló talált munkát, 2013-ban számuk 530 ezerre nőtt többnyire a demográfiai változás és a nyugdíjkorhatár emelése miatt, 2000-hez képest pedig 2013-ra megháromszorozódott ebben a korosztályban a munkanélküliek aránya, amely tavaly 16 százalékot tesz ki, 50 százalékuk pedig tartós munkanélküli.

A MOSZ projektvezetője kiemelte, hogy az 55 év felettiek foglalkoztatásában gondot jelent a nem megfelelő egészségi állapot, a megfelelő szakképzettség hiánya, illetve pozitív szemléletváltásra lenne szükség a társadalomban is ennek a korosztálynak a kezelésében.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+