Bezár a budapesti Michelin

Bezárja budapesti, 512 dolgozót foglalkoztató telephelyét jövő év közepére a Michelin Hungária. A szakszervezet és a cégvezetés közösen keresi a megoldást arra, hogy az elbocsátásra „ítéltek” közül minél kevesebben kerüljenek végleg utcára, s minél többen folytathassák majd valahol a munkát. 

Jövő év közepére megszűnik a középkategóriás gumiabroncsok gyártása a fővárosban, a cég VIII. kerületi telephelyen. A francia tulajdonú cég budapesti vezetői a döntést az európai teherabroncspiac szűkülésével és azzal magyarázták, hogy a jelenleg 70 százalékos kapacitással működő gyár jelentős modernizációra szorul. Ez a belső kerületi fekvés miatt gazdaságilag nem indokolt – vélik a gazdasági szakértők. A cégcsoport négy telephelyen – a fővárosban, Nyíregyházán, Vácott és Tuzséron – összesen 1650 dolgozót foglalkoztat.

A szupersport kategóriás személyabroncs gyártás Nyíregyházán folytatódik, de hosszú távú jelenlétre rendezkedik be a cég Vácott, a logisztikai központban és a tuzséri kereskedelmi egységben – írta közleményében a Michelin Hungária. A bezárással egy időben befejeződik a Taurus, Riken és Kormoran márkájú középkategóriás teherabroncsok budapesti gyártása. A tehergépjármű-gumik ezentúl Lengyelországban készülnek majd.

Egyeztetnek

A Michelin Hungária vezetése megkezdte az egyeztetéseket a dolgozói érdekképviseletekkel, egyebek között a vegyipari szakszervezettel (VDSZ) a budapesti telephely 512 munkatársának későbbi elhelyezkedéséről, amelyhez vállalati támogatási programmal nyújt segítséget.

A cég a közleményben a Kerepesi úti telephely jövőjével kapcsolatban kiemelte, hogy május végéig egyeztetéseket kezdeményeznek a fővárosi és kerületi szervekkel a terület városfejlesztési tervekhez illő, munkahelyteremtő, fenntartható módon való hasznosításáról. Ehhez ugyanis aktívan hozzá akarnak járulni. A mintegy 9 hektáros terület szomszédságában kormányzati, oktatási, pénzügyi és kulturális intézmények találhatók.

A Michelin 2013-ban új irányító szervezetet hozott létre Budapesten, melynek feladata az alsó kategóriás személyabroncs márkák kereskedelmének világszintű koordinálása – írta a cég az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

Hogy volt?

A Michelin csoport 1996-ban vette át az addig állami tulajdonú, a magyar gumiipar bölcsőjének számító Taurus vállalatot. Azóta a cégcsoport Magyarországon mintegy 302 millió euró összegben ruházott be, melyből a budapesti teherabroncsgyár része 35 millió euró. A Michelin Hungária fő piacai Közép-Európa és Oroszország. A cég nettó árbevétele 2013-ban 183,5 milliárd forint volt.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+