Visszakövetelik jogaikat a szakszervezetek

Levélben követelik régi jogaikat az új kormánytól a szakszervezetek, de érdemi párbeszéddel a munka törvénykönyve mielőbbi felülvizsgálatát, a megszüntetésre ítélt korkedvezményes nyugdíj megmentését, valamint a korengedményes lehetőség újraélesztését is elvárják a döntéshozóktól. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szakmai segítséget is nyújtana követeléseik teljesítéséhez, erről beiktatása után írásban is tájékoztatja majd a miniszterelnököt a szervezet.

Érdemi együttműködést követelnek a szakszervezetek az új kormánytól, s a szakmai párbeszédet a munka törvénykönyve (Mt.) azonnali közös felülvizsgálatával kezdenék. Erre hamarosan levélben is felhívják a miniszterelnök figyelmét, beiktatása után elküldik neki az együttműködésre vonatkozó ajánlatukat, feltételeiket és követeléseiket – közölte Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), valamint a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke.  Elsők között követelik az Mt. korrekcióját, amelyet egyre több szakszervezet, egyre élesebben kritizál, mert annak európai normákkal ellentétes, kizárólag a munkaadóknak kedvező tartalma miatt emberek százezrei dolgoznak totálisan kiszolgáltatva.  A kormány ráadásul az elmúlt években még a szakszervezeti védelemtől is megfosztotta volna a dolgozókat, hiszen azzal, hogy drasztikusan megnyirbálta az érdekvédelem jogait, egyértelműen a mozgalom megbénítása volt a cél – állítja az elnök.

Az ASZSZ különösen fontosnak tartja a korkedvezményes nyugdíjrendszer megmentését – amelyet éppen ez év végén tervez megszüntetni a kormány -, és a már nem létező korengedmény visszaállítását. Székely a vegyipar, a gázipar és a közlekedés terén történtekkel indokolja a kedvezmények szükséges életben tartását: csak ebben az ágazatban 2013-ban 5 ezer ember került utcára, s a tendencia máris folytatódik. Ugyanis az Egyesült Vegyiműveknél, a DouweEgbertsnél, a Michelinnél és több más cégnél is bejelentett gyárbezárás miatt megint több ezren maradnak munka nélkül, holott egy jól kidolgozott korengedményes nyugdíjrendszerrel sokukat meg lehetne menteni a munkanélküliségtől. Az elnök hangsúlyozza, a szakszervezeteknél tudják, hogy a döntéshozók valamiért irtóznak a kedvezményes nyugdíj – mi több, magától a nyugdíjnak is a – fogalmától, ezért a mozgalom szakértői “foglalkoztatáspolitikai eszközre” keresztelték azt a megoldást, amellyel életben lehet tartani a kedvezményt. Ezt is a törvényhozók rendelkezésére bocsátanák, mint ahogy néhányszor már meg is tették. A konföderáció különösen érintett e kérdésben, hiszen a vegyiparban, a gumigyártás és a közlekedés területén folyamatos műszakban dolgozók nagy része meg sem éri az öregségi nyugdíjkort. A szakszervezet ezt az  állítáát az ágazaton belül készített hivatalos egészségügyi felméréssel, s annak lesújtó eredményével is alá tudja támasztani.

Székely szerint az általuk szorgalmazott párbeszéd olyan érték, amely elősegíti az ország konszolidációját, gazdasági fejlődését, s a munkavállalók körülményeinek javítását. Az elnök ezért úgy véli, hogy a szakszervezetek jogosan követlik: a kormány vegye figyelembe ezeket az értékeket, s adjon lehetőséget valós, érdemi szakmai együttműködésre.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+