A fiatalok félnek a kiszolgáltatottságtól

Egy évtized múlva is alkalmazottként képzeli el magát, s átlagosan hat munkahelyre számít életében a 20-35 évesek többsége – derül ki a Bridge Budapest felméréséből, amely szerint egyre többen tartják fontosnak a külföldi tanulást vagy munkatapasztalat-szerzést, a megkérdezettek 40 százaléka dolgozna külföldön a következő 10 évben.

A Magyarországról indult legsikeresebb globális sikertörténetek, a LogMeIn, az NNG, Prezi és a Ustream által működtetett Bridge Budapest második éve méri a 20-35  évesek körében a vállalkozói kedvet és a karrierrel kapcsolatos elképzeléseket. A most nyilvánosságra hozott reprezentatív kutatás eredménye szerint ugyan a 20-35 évesek többsége úgy véli, soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és kiszolgáltatottság, a megkérdezettek több mint fele mégis itthoni karrierre számít. Hosszú távon egyre többen kockáztatnának és kerülnének ki az alkalmazotti létből – állapították meg a felmérést végzők. Megállapították, hogy a fiatalok ugyanakkor pesszimisták és gyanakvók: szerintük leginkább a szerencsén és a kapcsolatokon múlik a karrierjük, és attól félnek, hogy ellopják az ötleteiket, ezért inkább álmodoznak, mint cselekszenek.
A Világgazdaságban közölt felmérésből az is kiderül,  hogy tavalyhoz képest valamelyest nőtt a fiatalok kockázatvállalási hajlandósága. Ma már egyötödével kevesebben választanák a biztonságos, alkalmazotti munkát, mint az előző évben és hosszútávon vonzóbb a kockázatvállalás is. Bár ötből hárman az önállóságot preferálják az alkalmazotti léttel szemben, az anyagi bizonytalanság továbbra is erősen befolyásolja döntéseinket: tízből mindössze ketten választanák az önállóságot, ha bizonytalan jövedelemmel társulna. Az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek továbbra is biztonságra törekszenek. A kutatólabor jelentése arra is rávilágít, hogy a  20-35 évesek kétharmada arra számít, hogy tíz év múlva is alkalmazottként dolgozik, és átlagosan hat munkahelyre számítanak életükben.
Egyre többen tartják fontosnak a külföldi tanulást vagy munkatapasztalat-szerzést, a megkérdezettek 40 százaléka dolgozna külföldön a következő évtizedben.
A fiatalabb korosztály, a férfiak, a Nyugat- és Dél-Dunántúlon élők a leginkább mobilisak. Döntésüket elsősorban a magasabb kereset motiválja, de fontos még a nyelvtanulás és a tapasztalatszerzés is. A 20-35 évesek több mint fele továbbra is Magyarországon számít karrierre, 48 százalékuk mégis végleg elköltözne az országból, ha lenne erre lehetősége.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+