EP-képviselőjelöltek a MaSZSZ sátrában

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezésében öt hazai demokratikus párt EP-képviselői ültek egy asztalhoz a városligeti szakszervezeti sátorban, hogy elmondják, miért rájuk adják voksukat a EP-választáson a szervezett dolgozók.    

Önmagában is hírértékű, hogy sikerült egy asztalhoz ültetni a hazai demokratikus pártok európai parlamenti képviselőjelöltjeit – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség vitafórumát György Károly, az MSZOSZ nemzetközi titkára. A munka ünnepe adta az apropót arra, hogy a mintegy 250 ezer szervezett dolgozót képviselő új konföderáció felkérje a Fidesz, az MSZP, a DK, az LMP és az Együtt-PM európai parlamenti képviselőjelöltjeit, mondják el, mivel kívánják mozgósítani a közvéleményt, a szavazókat, hogy menjenek el az EP-választásra, és ismertessék a munkavállalók helyzetét javító programjukat, amelyet megválasztásuk esetén az európai platformon is képviselnek majd.

A fórumon is kiderült, hogy a Fidesz képviselője Magyarország nemzeti érdekeinek védelmét tartja a legfontosabb feladatnak az Európai Parlamentben, míg az Együtt-PM, az LMP, a DK és az MSZP EP-képviselőjelöltjei az együttműködésre és a munkavállalói jogok erősítésére kívánják helyezni a hangsúlyt.
Az elsőként felszólaló Kósa Ádám, a Fidesz-KDNP jelöltje úgy fogalmazott: a választás sorsfordító választás lesz. A választóknak el kell dönteniük, hogy kinek és milyen felhatalmazást adnak május 25-én. A politikus szerint pártja hatékonyan képviselte a magyar érdekeket Európában, és folytatni kívánják ezt a munkát. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP-nek a határon túli magyarokkal kiegészülő “nemzeti listája” erőteljes politikai üzenet, hogy a magyar nemzet összességét kívánják képviselni az EP-ben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalói jogok és a szociálpolitika nemzeti hatáskörbe tartoznak, éppen azért, hogy rugalmasabban lehessen reagálni a kihívásokra.
Az Együtt-PM célja, hogy új baloldali néppárttá váljanak, ennek megfelelően a baloldali értékeket, a munkavállalói érdekeket szeretnék képviselni az EP-ben – hangsúlyozta a párt képviselőjelöltje, Kraszter Péter. El kívánják érni, hogy azonos jogok illessék meg valamennyi tagállamban a különböző nemzetiségű munkavállalókat, illetve a Fidesz “szabadságharcos politikájával” szemben együttműködésre fognak törekedni – tette hozzá.

Az LMP listavezetője, Meszerics Tamás szerint egységes munkajogi szabályozás kialakítása szükséges az Európai Unióban. A legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy miközben a munkaerő szabad áramlása megvalósult, addig a munkajogi szabályozás tagállami hatáskörben maradt, így csak félig valósult meg az egységes munkaerőpiac. Ha az LMP-nek sikerül bejutnia az EP-be, egy európai szintű munka törvénykönyve, sőt egy közösségi szintű béralkurendszer megalkotását is javasolja majd.
A Demokratikus Koalíció alnöke szintén arról beszélt, hogy együtt kívánnak működni az uniós intézményekkel és a tagállamokkal. Niedermüller Péter szerint is szükség van egy európai korrupcióellenes ügyészség felállítására, a regionális és a társadalmi különbségek mérsékléséért folytatott küzdelemre, egy európai gyermekélelmezési program, illetve az ifjúsági munkanélküliség enyhítését célzó közösségi program kiterjesztését. Politikájuk középpontjában áll a munkavállalói jogok erősítése is – hangsúlyozta a DK képviselőjelöltje.
A fórumra kissé megkésve érkező Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője szerint a választásnak az a tétje, hogy a válságkezelésben megbukott jobboldal vagy a baloldal vezeti-e a jövőben Európát. Ez akár az MSZP-nek adott egy-két mandátumon is múlhat. Vagyis aki nem akar további megszorításokat Európában, az szavazzon az MSZP-re – jelentette ki a szocialista politikus. Szerinte a minimálbért és a nyugdíjakat is egységesen kellene szabályozni Európában, vagyis minden tagállamra vonatkozóan olyan összeget meghatározni, amiből az adott helyen méltányos életkörülményeket lehet teremteni. Erősebb befolyást kell biztosítani európai szinten a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek a tőkével szemben – szögezte le Szanyi Tibor.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+