Béremelés helyett fogászati szűrés

Ingyenes fogászati szűrést kapnak a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozók, hogy ezzel javítsák az egészségi állapotukat. Elképzelhető azonban, hogy a legalacsonyabb nettó keresettel rendelkező dolgozóknak, akik évek óta béremelésért küzdenek, pillanatnyilag nem a foguk állapota a legnagyobb probléma.

Egyetértés van abban a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, az egészségügyért felelős államtitkárság és a szociális és családügyért felelős államtitkárság között arról, hogy szükséges kiterjeszteni a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozókra a fogászati szűréseket.

Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a munkavállalók egészsége és munkaképességük megőrzése tekintetében legfontosabb a fogászati betegségek leküzdése.

A felek arra jutottak, hogy ebben közös lépéseket tesznek, mert egy egészségesebb népesség, az egészségesebb munkavállalók a gazdaság növekedésére is intenzív hatással lehetnek. A fogszuvasodás világszerte a leggyakoribb betegség, nincs ez másként Magyarországon sem.

Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a szakszervezettel folytatott tárgyalásokon úgy tűnik, az első kézzelfogható pont, hogy a területen dolgozóknak – intézményfenntartótól függetlenül – biztosítsanak egyfajta fogászati szűrést.

Cser Ágnes, a szakszervezet vezetője arról beszélt, a fogágyi megbetegedésekkel szorosan összefüggnek a szívinfarktusok, a koraszülések, a cukorbetegség, a tüdő- és légzőszervi megbetegedések. A felnőtt lakosság 74 százaléka küzd fogászati problémával.

Mint mondta, 2004 óta szorgalmazzák, hogy a társadalombiztosítás által nem támogatott szolgáltatásokat kapják meg az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozó munkavállalók.

A közszolgáltatásokban a legkevesebb nettó keresettel rendelkezve nincs lehetőségük arra, fogmegőrzésben, fogpótlásban részesítsék magukat – fogalmazott.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+