A szakszervezet intézkedést követel Orbántól

Azonnali konzultációt és intézkedést követelnek a miniszterelnöktől a kifosztott EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. ügyében a legnagyobb szakszervezet, az MSZSZ vezetői.

Közvetlenül a miniszterelnöknek írt levélben követel azonnali konzultációt, és hatósági intézkedést az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. ügyében Pataky Péter, a mintegy negyedmillió tagot tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Székely Tamás a szervezet alelnöke, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke.  Levelükben száz ember kisemmizéséről, csődbűncselekmény gyanúját felvető visszaélésről, valamint neves magyar termékek módszeres „kivégzéséről” tájékoztatják a miniszterelnököt, s ennek megakadályozása érdekében kérnek azonnali konzultációt.

A szakszervezeti vezetők emlékeztetik Orbán Viktort, hogy másfél évvel ezelőtt személyesen jelentette be a munkahelyvédelmi akcióprogramot és a magyar termékek, a magyar ipar védelmét, s annak idején ő méltatta a legmelegebb szavakkal a „Vedd a magyart!” kezdeményezést. Az EVM „halála”  neves magyar termékek eltűnését, külföldre kerülését eredményezi –figyelmeztetnek a levélírók.

Az EVM-et olyan fantomként működő, soha nem látott cég vezette, amely eddig is csak emailen vagy telefonon keresztül, közvetítők útján adott utasítást a munkavégzésre, ám mostanra már ez is megszűnt, s a felelősök nyom nélkül felszívódtak. A mintegy száz dolgozót jogilag a működésképtelen, kiürült céghez láncolták azzal, hogy hónapokkal ezelőtt állásidőre kényszerítették őket, s azóta senki nem szól hozzájuk. Nincs, aki felmondjon nekik, vagy akiknek ők felmondhatnának, nem fizetik utánuk a járulékokat, s egyéb kötelezettségeket sem teljesítenek. Igaz, már fizetésük sincs. Ebben a hónapban legalábbis nem kaptak. Nem kapják meg a munkaügyi papírjaikat, így még a munkaügyi központban sem jelentkezhetnek, s azok sem tudnak máshol elhelyezkedni, akiknek esetleg lenne rá lehetőségük.

Ebben a drámai helyzetben a magára hagyott száz dolgozót a VDSZ képviseli, immár a negyedmillió munkavállalót tömörítő MSZSZ tagjaként. A kisemmizett munkásokat, akiknek a feje felől viszik el a gyárat, akik blokáddal és tüntetéssel igyekeznek felhívni a figyelmet a közelítő tragédiára, a legnagyobb magyar munkavállalói érdekképviselet védi.

A VDSZ és az MSZSZ szakszervezeti vezetői azonban nem csupán az EVM ügyéről akarnak beszélni Orbán Viktorral – írják –, hanem arról is, hogy a stratégiai megállapodások árnyékában, hogyan szűnnek meg munkahelyek, s hogyan taszítják cselédsorba a magyar munkásokat. A levélírók kijelentik, hogy az intézkedés nem tűr halasztást, mint ahogy az sem, hogy az EVM dolgozóit haladéktalanul kártalanítsák a bérgarancia-alapból.

A miniszterelnök azonnali válaszát száz magyar család várja – olvasható a két elnök által jegyzett levélben.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+