Egyre több nő dolgozik?

női munkaKilencvennyolcezerrel több nő dolgozik ma, mint az előző kormány utolsó évének hasonló időszakában – legalább is a nemzetgazdasági tárca adatai szerint. A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa a gyed extra program bevezetésétől azt várja, hogy a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága intenzíven növekszik.

Nem kell tartaniuk a felmondástól azoknak a kisgyermekes munkavállalóknak, akik gyed mellett visszatérnének dolgozni, mert az új munka törvénykönyve is védi őket a gyermekük 3 éves koráigállítja Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa. Az idén is érvényesül a felmondási korlátozás a munkatörvény szerint az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa esetében, ha a gyermek 3 éves kora előtt visszatér dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyt rendes felmondással nem lehet megszüntetni.

Az egyik internetes hírportál munkatársa anyukákkal beszélgetve azt tapasztalta, hogy sokan küzdenek a visszatérés problémájával. Eddig két lehetőség közül választhattak, az egyik az volt, hogy nem tudtak visszamenni előző munkahelyünkre, hiszen már jóval a visszatérést megelőzően tudni lehetett, hogy oda soha többet nem mehetnek. A másik, hogy valamilyen munkát vállalnak a gyereknevelés mellett, de akkor bevétel lévén, elveszítik a folyamatos, gyes, gyedre vonatkozó törvény adta jussukat, legalábbis hivatalos keretek között. A mai Magyarországon a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy akár három évig otthon maradjanak – hívták fel a figyelmet a megkérdezettek.

Mindazonáltal a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint tavaly szeptember-novemberben a 15-64 év közötti nők közül 1 millió 825 ezren dolgoztak. Ezt a nemzetgazdasági tárca egyedülállónak nevezte, hangsúlyozva, hogy a bővülés nemcsak egy-egy hónap esetében jelentős, az emelkedés a kormányváltás óta folyamatos.   A közleményükben idézték Szalai Piroska miniszteri biztost, aki szerint a 2013-as női foglalkoztatási ráta biztosan magasabb lesz a 2012-es 52,1 százaléknál és az 1992-es 52,3 százaléknál is, így “újabb, immár 22 éves csúcsot értünk el a múlt évben”. Jelezte, hogy a munkahelyvédelmi akció és az adórendszer – benne a családi adókedvezmény és az egykulcsos személyi jövedelemadó – a foglalkoztatás valós és hosszú távon fenntartható bővülését eredményezte a versenyszférában is. A miniszteri biztos szerint ez a tendencia tovább folytatódik, és az egyik igazán kockázatos csoport, a kisgyermeket nevelő nők foglalkoztatása is jelentősen növekedni fog, mivel januártól már a gyed mellett dolgozni is lehet.

A hírre a szakszervezetek egyelőre nem reagáltak.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+