“Stornózni” csak időben érdemes

Nem éri meg az utolsó pillanatban útlemondási biztosítást kötni.

Nem éri meg az utolsó pillanatban útlemondási biztosítást kötni.

Felesleges pénzkidobás az utolsó pillanatban útlemondás – storno – biztosítást kötniük azoknak, akik a rossz útviszonyok miatt nem tudnak elindulni, például síelni. A szerződés ugyanis csak 10 nap múlva lép életbe, ráadásul az időjárási viszonyok miatti akadályoztatásra nem is nyújt fedezetet – figyelmeztet egy biztosítási alkusz cég, amelynél hajnal óta megugrott az ilyen típusú online köthető biztosítások száma.

Nem éri meg most megkötni útlemondás – vagy storno – biztosítást azoknak, akik a rossz útviszonyok miatt kényszerből lemondják a befizetett utazásukat – hívja fel a figyelmet Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója. Márpedig tegnap este óta – az ónos eső hatására – tömegével keresik az interneten ezt a biztosítást, mert az emberek azt hiszik, így majd nem bukják el a már befizetett összegeket – számol be a cégnél tapasztaltakról a szakértő. Ez azonban ilyenkor már csak pénzkidobás – szögezi le.

Általános tévedés, hogy az utolsó pillanatban kötött biztosítás fedezetet nyújt a lemondott utazás költségeire, hiszen ennek is – mint minden biztosításnak – az előre gondoskodás a célja, nem pedig a már biztosan látható veszteség csökkentése. Hivatalosan az útlemondás, vagy storno biztosítást a szállások, utazások lefoglalásának napján kell megkötni. Ha pedig ez nem így történik, akkor a szabályzat szerint csak a megkötéstől számított tízedik napon lép életbe, és akkor is csak olyan esetekre érvényes, amelyekre előre biztosan nem lehetett számítani. Ráadásul ez a konstrukció éppen a kedvezőtlen időjárási körülményekre, vagy például a leggyakoribb esetekre, a gyerekbetegségek miatti útlemondásra nem is nyújt fedezetet.

Az útlemondás, vagy storno biztosításokkal azok járnak jól, akik időben kötötték, s valamilyen komoly ok – például haláleset, súlyos betegség, betörés, vagy elemi csapás – miatt maradnak le a már befizetett útról. A viszonylag drágán köthető kiegészítés fejében ugyanis a biztosító csak a pontosan meghatározott esetekben nyújt fedezetet. Németh felhívja a figyelmet arra is, hogy még ezeket a szerződésben foglalt okokat is tudni kell igazolni abban az esetben, ha valaki igénybe veszi a speciális fedezetet. Adott esetben tehát csatolni kell a megfelelő orvosi igazolást, vagy a rendőrség, tűzoltóság jegyzőkönyveit is.

A szakértő kiemeli: az egyéb okok miatt történő útlemondás nem minősül biztosítási eseménynek, vagyis a kedvezőtlen hóviszonyokra történő hivatkozás, vagy a munkáltató által ki nem adott szabadságra nem nyújt térítést.

Németh szerint ebben a helyzetben egy jó utasbiztosítás – amit viszont az utolsó pillanatokban, az indulás előtt is meg lehet kötni – az egyetlen garancia a különféle káresetekre. De mindennél fontosabb a megelőzés, s az a legbiztosabb, ha mindenki gondosan tájékozódik, és veszélyes időjárási körülmények között nem indul el hosszabb útra.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+