Újra tüntetnek a közszolgák

Sajtótájékoztató a január végén kezdődő demonstrációsorozatról

Sajtótájékoztató a január végén kezdődő demonstrációsorozatról

Akciósorozattal készül a közszolgálat munkavállalói számára 20 százalékos béremelést követelő Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) – jelentette be a sztrájkbizottság ügyvivője csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Demonstrációsorozattal próbál újabb nyomást gyakorolni januárt 25-étől a kormányzatra a közszolgálati dolgozókat képviselő Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) – mondta Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke. Először civil szervezetek demonstrációjához kapcsolódnak, majd februárban egy 22 órás megmozdulást tartanak Közszolgálatiak panasza elnevezéssel. A demonstrációk mellett gálakoncertet is rendeznek februárban „a közszolgálati szegények megsegítésére”.

 

A Közdemoszt 2013. november 18-án öt országos konföderációhoz tartozó 28 ágazati közszolgálati szakszervezet alakította meg. Fő követelésük, hogy január elsejétől 20 százalékos béremelést kapjanak a közszolgálat munkavállalói. Legutóbb december 16-án tárgyaltak a kormányzat képviselőivel, akik – mint mondták – nem tekintik lezártnak a tárgyalásokat, de új ajánlattal nem álltak elő. Fehér hozzátette, a tárgyaláson a kormányzati oldal képviselői nem vitatták, hogy jogos a követelésük, forrás is lenne rá, csak a politikai döntés hiányzik.

Fehér József példátlannak nevezte, hogy már hat éve nem emelkedik a közszféra munkavállalóinak a bére. A bérek nominális szinten tartásához is a munkavállalók nagy része bérkompenzációra szorul – jegyezte meg.

A legnagyobb, a leggyorsabb

Az elsők között biztosította szolidaritásáról a béremelésükért küzdő közszolgálatban dolgozókat a legnagyobb hazai konföderáció, a decemberben alakult Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az MSZSZ támogatja a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) bejelentett demonstrációsorozatát – írták a dolgozoklapja.hu-hoz eljuttatott közleményükben.

Arról azonban, hogy a mintegy 250 ezer tagot tömörítő szervezet mikor, milyen formában vesz részt a Közdemosz megmozdulásain, a konföderáció elnöksége fog dönteni, várhatóan a hét végén. A szövetség méltatlannak és felháborítónak tartja, hogy az ágazatban hat éve nem emelkedtek a bérek, s a jogos felzárkóztatási követelést a mai napig nem teljesítette a kormány.

Az MSZSZ egyébként a Közdemosztól függetlenül is részt vesz a szabad oktatásért szervezett tüntetésen, s a hétvégi ülésen döntenek az elnökség tagjai arról, hogy mozgósítják-e erre a napra – január 25-ére – a tagszervezeteiket – olvasható a Pataky Péter elnök, Székely Tamás alelnök és Varga Péter alelnök által jegyzett közleményben.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+