Társasházak biztosítás nélkül

Sok társasházra nincs biztosítás

Sok társasházra nincs biztosítás

Teljes a káosz a társasházak biztosítása körül, a lakók többsége nem tudja, van-e egyáltalán bármiféle kártérítési garancia az épületre, ahol élnek. Mások viszont tévesen úgy hiszik, a közös biztosítás a lakásokra és azon belül az ingóságokra is érvényes. Jó néhány lakóközösség viszont egyetlen fillért sem költ e célra. 

Az emberek többségének fogalma sincs róla, van-e bármiféle biztosítás a házra, ahol sokadmagukkal élnek, s ha van, akkor az mire terjed ki, s adott esetben mennyi kártérítést garantál – mondta Németh Péter. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs és értékesítési igazgatója szerint a közös képviselők többsége maga dönt arról, melyik biztosító ajánlatát tárja a lakógyűlés elé, anélkül, hogy alaposan megismerné az összes többi lehetőséget, így aztán csupán üzletkötői lobbi és rámenősség kérdése, hogy akár az első ajánlatot elfogadja a közösség. Pedig ahány biztosító, annyiféle, társasházakra szabott, jobbnál jobb „csomag” létezik, s gyakran meglepően alacsony díjért, havonta néhány ezer forintért is a lehető legjobb kártérítési szerződést lehet kötni – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ennek ellenére a társasházak egy jelentős része éppen ezen a fontos tételen spórol, s ha leég a ház, szétfagy a járda, vagy a parkoló, esetleg eltörik egy vízcső, akkor sehonnan nem érkezik segítség.

A lakók egy részének viszont meggyőződése: a közös képviselő olyan fantasztikus szerződést kötött az épületre, hogy a lakásokra külön már nem is kell. Sajnos, erre is számtalan példa van, s a döbbenetes félreértés csak akkor derül ki, amikor valamelyik lakás kiég, elázik, vagy éppen kirabolják. A károsult a biztosítónál tudja meg, hogy az a szerződés, amely a házra érvényes, a lakások falánál és a bejárati ajtónál véget ér, s a benti értékekre nem vonatkozik. Vagyis, odaveszett minden, s nincs kártérítés. Ez egész életre tönkretehet egy családot – szögezi le az igazgató.

A másik jellemző hiba éppen az ellenkezője: gyakran a lakóháznak és a tulajdonosoknak külön is van biztosításuk a közös helyiségekre, falakra, ajtókra, stb. Ez felesleges pénzkidobás, hiszen ugyanarra a biztosítási „eseményre” csak egy helyről lehet kártérítést kapni. Ezeket az átfedéseket szakértők segítségével könnyen, gyorsan ki lehet zárni.

Németh szerint a lakók akkor járnak el a leggondosabban, ha a közös képviselő közreműködésével egy profi biztosítási alkuszon keresztül kérnek ajánlatot. Ezeknek a cégeknek a weboldalaikon – is – minden biztosító ajánlata egy helyen megtalálható, így könnyű és gyors az összehasonlítás, a lehető legkedvezőbb konstrukció kiválasztása.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+