A 21. század szakszervezete

Pataky Péter; Székely Tamás; Varga LászlóMegalakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek élére Pataky Pétert, az MSZOSZ elnökét választották. Az alelnök Székely Tamás, az ASZSZ, valamint Varga László, a SZEF elnöke lett.  

Megalakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a december 6-án megtartott alapítókongresszuson 143 küldöttből 133 Pataky Pétert, az MSZOSZ elnökét választotta az új konföderáció vezetőjének. A negyedmillió tagot egyesítő szervezet két alelnöke pedig Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) és Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke lett. A három konföderáció a tervek szerint az MSZSZ bejegyzése után szűnik meg.  A küldöttek a 18 elnökségi tagot – mindhárom konföderációból 6-6 delegált – is megválasztották.

Pataky Péter a szavazás után tartott beszédében kijelentette, hogy a következő hónapok az építkezés időszakát jelentik. Elmondta, voltak és vannak viták a három alapító szervezet között, de mindig a kölcsönös kompromisszumot keresik, és elnökként ő is ennek a szellemében fog dolgozni.

– Ez nem egyszemélyes show – mondta, hozzátéve, hogy egyszerre kell közös munkaszervezetet teremteni a három konföderáció alapjain, építkezni azokon a területeken, “ahol éveket veszítettünk el”, és lezárni teljes mértékben az integrációs folyamatot.

Az elnök a közös teendők között említette, hogy létre kell hozni az MSZSZ új munkaszervezetét, amely egyszerre szolgáltat, hátteret biztosít, és presztízst sugároz, meg kell teremteni az egységes területi jelenlétet, és végig kell gondolni az ágazatokkal közösen, hogy együtt mit kell tenni az adott területen.

Pataky Péter szerint meg kell szólítani a szakszervezet iránt még csak érdeklődő új generációt, a munkaadói szervezeteket és más szakszervezeteket is – vélekedett.

Kitért arra is, hogy máris vannak olyan aktuális ügyek, amelyekben közösen kell fellépniük; erre példaként említette, hogy nem vehetik le a napirendről a közszféra bérrendezését. “A szociális ágazat követelései, a megalakult KÖZDEMOSZ kezdeményezése és a pécsi vasas alapszervezet tisztségviselői és tagjai elleni munkáltatói támadás visszaverése immár közös ügyünk” – hangsúlyozta, majd úgy zárta beszédét, hogy a magyar szakszervezeti mozgalom 21. századi történetét megnyitották.

Zs. Szőke László, Kuti István, Gaskó István, Czomba SándorGaskó: A Ligát nem hívták

Nem hívták meg a Ligát erre a szövetkezésre – nyilatkozta a Magyar Szakszervezeti Szövetség alakuló kongresszusán meghívottként résztvevő Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke a NOLTV riporterének kérdésére azt válaszolta, nem tudja, milyen oknál fogva hagyták ki őket, valószínű, hogy az egyesülő három szervezet közös történelmi gyökere az indítéka annak, hogy nem vontak be másokat. „Soha nem kötöttünk senkivel politikai megállapodást, és ezután se fogunk” – jelentette ki, majd hozzátette: hogy ki hogyan viszonyul egy-egy kormányzati akarathoz, viselkedéshez, majdhogy nem ízlés dolga.

(dolgozoklapja.hu)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+