IndustriAll: A gazdasági válság folytatódik

IndustriAllA 2008-ban kezdődött gazdasági válság még nem zárult le, az európai tendenciák azt mutatják, hogy a gyógyszeripar és a repülőgépipar kivitelével, minden ágazatban folyamatosan csökkent a termelés – hangzott el az IndustriALL Európai Szakszervezet legutóbbi ülésén, Brüsszelben.

Bernadette SégolA gazdasági válságot a kormányzatok megszorító intézkedésekkel igyekeztek korrigálni, ám az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség) szerint ezek az intézkedések aláássák az európai szociális modellt – ismertette beszédében Bernadette Ségol az ETUC főtitkára az IndustriAll Brüsszelben tartott ülésén. Az ETUC-nál úgy vélik, nem az a megoldás, hogy az államadóságokat elengedjék, vagy olyan intézkedések szülessenek, amelyek beláthatatlan következményekkel járnak: sérülnek a kollektív megállapodások, s a kormányok a szociális ellátásokon spórolnak. Az eddigi megszorítási politika a munkavállalókat sújtotta – hangzott el az ülésen. Az ETUC elfogadhatatlannak tartja az Unio gazdasági és pénzügyi bizottságának törekvését, miszerint a kollektív megállapodásokat az ágazatok hatásköréből kivegyék, s leszállítsák a vállalati szintre. Ez ugyanis gyengíti az ágazatokat, s ez elviselhetetlen feszültséget, valamint jelentős különbségeket teremthet, ráadásul a bérekre is kedvezőtlen hatással van. Így viszont romlik az Európai Unión belüli ágazatok versenyképessége – érvelnek a gazdasági és pénzügyi bizottság tagjai.

A folyamatok vizsgálata során figyelembe kell venni a demokrácia fejlődését is – szögezték le a konferencia résztvevői. Elhangzott: az ETUC-nál azt tapasztalják, hogy ma nincs különbség a konkurencia és a versenyképesség között. A foglalkoztatás rugalmasabbá tétele, s a bérek csökkentése nem vezet jóra – szögezték le a tanácskozás résztvevői.

Az ETUC elképzelését a Szociális szerződés fogalmazza meg, ezt minden kormánynak eljuttatta a szövetség. A főtitkára minden kormányfővel tárgyalt annak érdekében, hogy meggyőzze a miniszterelnököket: szociális Európára van szükség. Félő, hogy a kormányok „szociális jelzőszámai” nehéz helyzetet teremtenek, s nem érződik a szegénység növekedésével arányos kormányzati jobbító szándék – hangzott el a tanácskozáson.

Sérthetetlen

Az európai szakszervezeti mozgalom teljesen egységesen úgy véli, hogy a szociális területek nem sérülhetnek.  Egyetértenek az ETUC beruházási tervével, miszerint az államoknak a GDP 2 százalékát mindenhol egységesen a beruházásokra kellene fordítaniuk, s az államadósságot ezzel párhuzamosan a gazdagok adóinak emelésével lehet csökkenteni.

Az ETUC-nak jelentős szerepe lehet az Európai Parlamenti választásokon, mert a szakszervezeti konföderációkon keresztül egyforma üzenetet vihetnek az országoknak.

A vitában szinte mindenki amellett érvelt, hogy a munkanélküliséget, és ezen beül a fiatal pályakezdők problémáját közösen kell kezelni. Sokan említették a gazdasági szereplők magatartását, és az egyes országokban a munkaidő, valamint a minimálbér szabályozásának szerepét.

Bernadette Ségol szerint az európai szerződésben az ETUC megfogalmazta az európai szintű minimálbér szükségességét, amely az átlagfizetések 60 százalékát tenné ki. Igaz, a szervezeten belül ebben a kérdésben nincs egyetértés, vannak tagszervezetek, amelyek támogatják, de sokan ellenzik.

Az ETUC a belga szakszervezetekkel közös megmozdulást szervez a javaslatok mellett, az Unió döntéshozói előtt. A szakszervezeti szövetség számítása szerint a működési területén mintegy ezermilliárd euró jövedelem után nem fizetnek adót. A hiányzó adók behajtásából származó összeg fedezetet nyújthatna a beruházási tervek finanszírozására. Az ETUC célkitűzésével erősödhet a gazdasági szolidaritás – összegezték a konferencia résztvevői.

A VDSZ üzenete

Székely Tamás (VDSZ) Székely Tamás a VDSZ elnöke elmondta, hogy az ETUC kezdeményezése fontos és reméli, hogy az Unió bizottságai figyelembe is fogják venni. Óvatosan kell fogalmazni azonban a megszorítás kérdésében, mert Magyarországon a jelenlegi kormány a bankokon és a multinacionális cégeken keresztül, unortodox módon növeli az állami bevételeket. Ennek következtében a magyar munkavállalók terhei tovább nőttek – ismertette az elnök. Az új magyar munka törvénykönyve minden eddiginél megengedőbb a munkaadók javára, és ennek következtében folyamatosan romlik a munkavállalók helyzete. A bankok, valamint a multinacionális vállalatok elleni hangulat – Unióellenességgel tetézve – a populista, szélsőjobb politikai irányzatokat erősítheti.  Ennek figyelembe vételével kell a pontos álláspontot kialakítani – figyelmeztette a nemzetközi tanácskozás küldötteit a VDSZ elnöke.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+