Minimálbér, sok kompromisszummal

Megszületett a döntés: jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) 3,5 százalékos béremelési javaslatról is megállapodtak a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői. 

Kompromisszumos megállapodás született ma a jövő évi minimálbérről és a szakmunkások garantált bérminimumáról. Az egyezség szerint a legkisebb bérért dolgozók 3500 forinttal keresnek majd többet, a szakképzettséget igénylő munkakörökben alkalmazottak garantált fizetése ennél kicsivel többel, négyezer forinttal lesz több.

A megállapodás erősen kompromisszumosra sikeredett, hiszen a legkisebb bérek összege végül kétezer forinttal kevesebb lett, mint amit a szakszervezetek mindenképpen el akartak érni. Ismeretes, Gaskó István, a Liga elnöke néhány napja még úgy fogalmazott: mindenképpen 5 százalék fölötti emelést akarnak kialkudni, a munkavállalói oldal szóvivője, Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára viszont közölte, hogy számukra csak a 4 százalék alatti béremelés fogadható el. A szakszervezetek hiába érveltek azzal, hogy  a létminimum 90 ezer forint körül lesz jövőre, és szükségesnek látták, hogy a nettó minimálbért ehhez közelítsék. Idén a létminimum a minimálbér 73 százaléka, ezt 75 százalékra emelték volna. Szerintük 2,4 százalékos infláció várható, amely mellett 2 százalékkal nőhet a termelékenység. Ez utóbbit reálbér-emelkedésként akarták volna látni. A munkaadói oldal azonban ennél kisebb növelést javasolt, így alakult ki a 101 500 forintos kompromisszum

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az egyezség megszületése után úgy nyilatkozott: a  megállapodás a minimálbérnél 3,6, a garantált bérminimum esetében pedig 3,5 százalékos emelést jelent 2014-ben az idei évhez képest. Értékelése szerint a megállapodás megszületése kellő konstruktivitást mutat a munkaadói és a munkavállalói oldal részéről is. „Olyan kompromisszum született, amely a reálkeresetek növekedésével, a munkahelyek megőrzésével, illetve a foglalkoztatás bővülésével segíthet abban, hogy a magyar gazdaság jövőre is jó mutatókat produkálhasson” – fogalmazott az államtitkár, majd emlékeztetett:  a megállapodásról várhatóan a következő kormányülések valamelyikén dönt majd a kormány.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+