Közszolgák: időpont helyett közleményt kaptak

videón üzentek a közszolgákA kormány úgy tette rendbe az ország pénzügyeit, hogy közben nem csökkentette a közszféra béreit – így reagált a Kormányzati Információs Központ az MKKSZ videoüzenetére, amelyben találkozót kértek a kormányfőtől, hogy elmondhassák, hat éve nem nőtt a keresetük.

Fontosnak tekinti a közalkalmazottak helyzetét tovább javító lépésekről folytatandó egyeztetéseket a kormány, ezért nyitott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével történő megbeszélésekre. Ez olvasható a Kormányzati Információs Központjának közleményében, amely a szakszervezet csütörtöki videó üzenetére reagál. Az érdekvédelmi tömörülés nőtagjai a hat éve változatlan nettó fizetésük okozta  problémáikat tárták videóüzenetben Orbán Viktor miniszterelnök elé, azzal a céllal, hogy felhívják gondjaikra a kormányfő figyelmét. Mint a videóüzenetben is elhangzik: a közalkalmazottak, köztisztviselők és kormánytisztviselők nettó keresete hat éve nem változott, 210 ezer társuk havonta nettó 70 ezer forint alatt keres. Ennek a szerény összegnek hat év alatt egyharmadával csökkent a vásárlóértéke. A karácsony közeledtével a közszférában dolgozók 70 százalékát kitevő női munkavállalók különösen nehéz napok elé néznek, mert nem tudják, miből adjanak enni, miből teremtsenek ünnepet a családnak. A szegénységet sokan titkolják, de mára sok, az állam szolgálatában álló munkavállaló kénytelen ezzel szembesülni – tudatták a szakszervezet női képviselői a  miniszterelnökkel, arra kérve őt, hogy tárgyaljon velük az illetményalapról és a közalkalmazotti keresetekről.

A megkeresésre az MTI útján reagáló Kormányzati Információs Központ szerint a kormány úgy tette rendbe az ország pénzügyeit és állította növekvő pályára a gazdaságot, hogy közben nem csökkentette a közszféra bérét és létszámát. A közlemény emlékeztetett arra, hogy  Európa számos országában csak úgy tudták átvészelni az elmúlt éveket, a gazdasági válságot, hogy drasztikus létszámleépítést és bércsökkenést kellett elszenvedniük a közszférában dolgozóknak. A kormány eddig is kiemelt figyelmet fordított a közalkalmazottakra: nőtt az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bére, 2011-től bevezették a családi adókedvezményt, amelyet a kiskeresetűek már a járulékokból is le tudnak vonni jövőre, és a rezsicsökkentés is jelentős megtakarításokat jelent a családoknak. Mindezek mellett a kormány fontosnak tekinti az esetleges további lépésekről folytatandó egyeztetéseket, nyitott a megbeszélésekre – derül ki a közleményből.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+