Kellenek a közmunkások?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén augusztus-októberben 3 millió 992 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ez 57 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ez idő alatt a munkanélküliek száma 434 ezer volt, 29 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. Legalábbis a statisztika szerint.

A közmunka sokat segített – véli néhány, az MTI által megkérdezett elemző. Szerintük az augusztus-október közötti 9,8 százalékos munkanélküliségi ráta megegyezik a július-szeptemberben mérttel, és jóval alacsonyabb az egy évvel ezelőtti 10,5 százalékosnál. Az elemző szerint a foglalkoztatottak száma 2500-zal bővült az előző háromhavi átlaghoz képest, így a foglalkoztatás 3 millió 992 ezerre nőtt egy év alatt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

A foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása – vélik a szakértők. Az aktívak száma egy év alatt 28 ezerrel bővült, a növekedést a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkant-nyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így folytatódhat az aktívak számának növekedése.

A szezonális hatások miatt a következő hónapokban a foglalkoztatás csökkenhet, de a kormány terve a téli közfoglalkoztatásról nagymértékben ellensúlyozhatja a szezonális hatásokat. Így a munkanélküliségi ráta jóval elmaradhat az egy évvel korábbi szintektől, a foglalkoztatottak száma pedig átlépheti a 4 milliót.

Egyes pénzügyi szakértők arra számítanak, hogy a fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év hátralévő részében javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is. Idén 10,5 százalékos átlagos munkanélküliségre számít, ami jövőre 10,3 százalékra csökkenhet. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása esetén a jövő év közepétől a foglalkoztatottak száma tartósan meghaladhatja a 4 milliót – vélik az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

Egyesek szerint a novemberi adat várhatóan trendszerű javulást fog mutatni, amihez a közfoglalkoztatottak számának tervezett emelése is hozzájárul. A foglalkoztatottak száma így meghaladhatja a “bűvös” 4 milliót, amire régen volt példa. A javulás a fogyasztás bővülését is segítheti, és kedvező hatással lehet a megtakarításokra.

Néhányan úgy vélik, kissé árnyalja a képet az állami szerepvállalás a közfoglalkoztatásban, de már a versenyszférában is megszűnt a lejtmenet, jelenleg óvatos emelkedés, stabilizálódás látszik.

(MTI-DL)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+