A minimálbérről vitatkoznak

minimálbérA munkáltatók 3 és 4 százalék közötti minimálbér emelést tartanak elképzelhetőnek, a szakszervezetek viszont 5,4-et tartanak elfogadhatónak. A tárgyalófelek úgy vélik, közeledtek az álláspontok. 

A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint. Tavaly év végén bérajánlást nem fogadtak el, az arról szóló megállapodást jóval később, idén július közepén írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi ülése után az MTI-nek elmondta: közeledett a felek álláspontja, így optimista a tekintetben, hogy a jövő hétfői következő forduló után megállapodás születik. Kiemelte: a munkáltatói oldal – amely eleinte az inflációval megegyező, azaz 2,4 százalékos minimálbér-emelést tartott reálisnak – hajlandó volt innen elmozdulni, és abban egyetértenek, hogy a minimálbér-emelés mértékének hármassal kell kezdődnie, de hogy milyen szám jön a tizedesvessző után, abban nincs egységes munkaadói álláspont. A munkaadói oldal már 4 százalékot sem kíván emelni, ennél többet kategorikusan kizár.

Dávid Ferenc leszögezte: a munkáltatói oldal a minimálbér, a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) és az általános bárajánlás tekintetében is 3 és 4 százalék közötti emelést tart elképzelhetőnek. A VOSZ főtitkára szerint, ha nem lesz megállapodás, akkor a szakszervezeti oldal “sokat veszíthet”, mivel ez esetben egyrészt a kormány határozza meg a jövő évi minimálbért, másrészt a bérajánlás létrejöttét is kockáztatják a munkavállalói érdekképviseletek. Dávid Ferenc szerint bértárgyalásokon mérlegelni kell a vállalkozások költségviselő képességét, valamint azt is, hogy azokban az ágazatokban, amelyekben tavaly igénybe vették a féléves minimálbér-emelési támogatást, ott egy 3 százalékos jövő évi emelés is 7-8 százalékos növekedésnek felel meg.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is úgy értékelte a keddi a tárgyalásokat, hogy azon közeledtek a felek álláspontjai. Szerinte a munkaadói oldal közelített a kompromisszumos megállapodáshoz, bár még tovább kell “sarkallni” a munkáltatókat arra, hogy magasabb emelést is elfogadjanak. Kifejtette: a munkavállalói oldal 5,4 százalékos minimálbér-emelést és 4,4 százalékos általános bérajánlást tart elfogadhatónak. (MTI/dl)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+