Kgfb: vidéken drágább lesz

Németh Péter, CLBA lakásbiztosításra fókuszálnak a biztosítók az idei kgfb-kampányban: akár 50 százalékos kedvezményt is kaphatnak a kötelező díjból azok, akiknek eddig is volt az ingatlanra biztosításuk. Ezzel egyértelműen és nyíltan megkezdődött az árverseny a lakásbiztosítások terén is. Ami a kötelező díjakat illeti, első ránézésre jellemzően a vidékiekét emelik, igaz, eddig a fővárosiaké volt magasabb. A dízelautók tulajdonosai idén nem járnak jól, ők vannak a díjemelés célpontjában. A balesetet okozott járművezetők tarifáját viszont idén már nem lehet tovább emelni, a túl költséges ügyfelektől inkább megválnak a cégek, felmondják a szerződésüket.

Úgy tűnik, harcba indultak a lakásbiztosításokért a biztosítók. Az idei kampányban ugyanis a legnagyobb kgfb-kedvezményre azok számíthatnak, akik új kötelezőbiztosításuk mellet lakásaikra is most kötnek szerződést, vagy megújítják a meglévőt – adta hírül a ma közzétett díjak és feltételek első gyors összegzését a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.  A cég szakértőinek értelmezése szerint a biztosítóknak nemcsak a lakáskötvények számának a növelése, hanem a régi szerződések megújítása, vagyis a tartalom minőségének a javítása is célja – magyarázza Németh Péter értékesítési és kommunikációs igazgató. Szinte egységes célnak tűnik a szándék: a kgfb-ről az embereknek a lakásbiztosításuk is azonnal eszükbe jusson, ez mindenképpen az ügyfelek érdekét szolgálja. Eközben egészen egyértelműen, hogy ezzel megkezdődött a lakásbiztosítási árverseny is – szögezi le az alkusz.

Az új kgfb-tarifatáblázat és a feltételek gyors elemzéséből az is kiderül, hogy a kampányban idén a fővárosiak a vidékieknél jobban járnak, utóbbiak díját ugyanis ezúttal nagyobb százalékban drágítják, míg a budapestieket kisebb áremeléssel fogják sújtani. Érzékeltetésül: vidéken 2-4 ezer forinttal is drágulhat az éves díj, a fővárosban legfeljebb 2 ezerrel lehet több a fizetnivaló. Igaz – magyarázza Németh -, a korábbi években elsősorban a vidéken élőket kényeztették kedvezőbb tarifával a biztosítók, így most inkább kiegyenlítik a régiók közötti különbséget.

A dízel üzemű autókat is „elővették” a biztosítók, ám az idei kampány nem ezeknek a típusoknak kedvez sőt, a benzinesekhez képest akár 10 százalékkal is drágább lehet a biztosításuk. Van olyan cég, amelyik a benzinesek díját jelentősebben csökkenti, miközben a dízelesekét csak minimálisan drágítja.

Egy idei, tavasszal hozott új rendelet értelmében a balesetet okozó ügyfeleket nem lehet extra díjemeléssel sújtani, ezért a biztosítók az átlagosnál több „költséges” ügyfelüktől is megválhatnak – hívja fel a figyelmet Németh.  

A sokáig kedvezményezett kis-flottások és több autót üzemeltető magánszemélyek, valamint a nagy tehergépjárművek egyéni tulajdonosai is az idei kampány vesztesei lehetnek, mert jelentősen drágul a díjuk.

A CLB szakértői szerint pillanatnyilag úgy tűnik, az alapdíjakat összességében minimálisan ugyan, de megemelik a szolgáltatók, bár a különféle kedvezmények még módosíthatják a tendenciát. Ezért érdemes mindenkinek körültekintően, a kalkulációk elvégzése után dönteni és a lakásbiztosításokról sem megfeledkezni – figyelmeztet Németh.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+