Magyar rabszolgatartók

slavesVilágszerte mintegy 29,8 millió ember kényszerül arra, hogy rabszolgaként éljen – derül ki egy most közzétett tanulmányból, amely szerint a vizsgált 162 ország közül Magyarország az 54. helyen áll a ”rabszolgatartó” országok népességre kivetített globális listáján.  A Global Slavery Index 2013 című jelentés szerint a nyugat-afrikai Mauritániában a legrosszabb a helyzet, ugyanis az ország népességéhez képest ott a legnagyobb az életüket rabszolgaként tengetők aránya. Az abszolút adatokat tekintve Indiában a legmagasabb a rabszolgasorban élők száma, mintegy 14 millió ember. A vizsgált 162 ország közül Magyarország, Csehországgal megosztva az 54. helyen áll a “rabszolgatartó” országok népességre kivetített globális listáján, az index szerint 34-38 ezer rabszolgasorban élő személlyel. A környező, illetve térségbeli országok közül Ausztria a 150. helyre,  Szlovákia és Lengyelországa egyaránt a 61. helyre, Bulgária az 56. helyre került.

A jelentés a modern rabszolgaság számos formáját megemlíti, így az emberkereskedelem, a kényszermunka, az adósrabszolgaság, a kényszerházasság és a gyermekekkel való visszaélés a fegyveres konfliktusok idején ugyancsak a cselekvési szabadság hiányából adódó kizsákmányolás kategóriájába tartozik. A tanulmány szerint modern rabszolgaság áldozata, akit megfosztanak a szabadságától, mások tulajdonaként tekintenek rá, tehát elcserélhető, eladható vagy éppen elpusztítható.

Az első helyen álló Mauritániában a szolgaság intézménye mélyen gyökerezik a társadalomban: a “rabszolgatartók” utódai ugyanúgy megöröklik a tulajdonukban lévő családokat, mint más vagyontárgyakat, a szolgasorban élők gyermekei pedig ugyanúgy kizsákmányoltak maradnak.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+