A vasutasok eggyel feljebb lépnének

Új országos érdekegyeztető intézmény, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának a létrehozását szorgalmazza a kormánynál kilenc vasutas szakszervezet közösen. A KVKF informálisan már tavaly, a bérmegállapodás előkészítésekor működött, ám a szakszervezetek véglegesítenék, formálisan is megalakítanák a grémiumot, hogy megfelelő szintre emeljék a sajátos helyzetben lévő ágazatban dolgozók érdekeinek a képviseletét – közölte a Vasutasok Szakszervezete.  

Mint ismert, zömében elégedettek voltak a vasutasok az idei béremeléssel, amit a szakszervezetek részben egy új egyeztető intézmény keretein belül, a tavaly informálisan megalakított Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán folytatott előkészítési és egyeztetési folyamatnak tulajdonítanak. Az ideiglenesnek, csupán a bértárgyalások idejére szánt egyeztető fórumon az érdekvédők mellett a munkáltató és a kormány, valamint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetség (STRATOSZ) képviselői is részt vettek, ezért sikerült a vártnál jobb bért kiharcolni – véli Meleg János, a VSZ elnöke. Az ágazatban működő szakszervezetek azonban egybehangzóan úgy vélik, hogy a sajátos helyzetben lévő közszolgáltatást végző, valamint köztulajdonban álló cégek munkáltatóinak és munkavállalóinak az érdekegyeztetéshez mindenképpen ez a magasabb szint, a háromoldalú fórum az alkalmas, ezért ezt véglegesítenék – magyarázza Meleg. A kezdeményezést aláíró kilenc szakszervezet felkéri a STRATOSZ vezetését is, hogy álljon az ügy mellé és belépésével is támogassa az eddig sikeresen működött fórum véglegesítését.

A kritikus létszámhiánnyal küzdő ágazatnak ugyanis minden segítségre szüksége van ahhoz, hogy megálljon a lejtőn, ahol már évekkel ezelőtt elkezdett csúszni – érvel az elnök. Meleg János szerint az idei béremelési mértéket a szakszervezetek elfogadhatóan jónak tartják, de ez önmagában még kevés ahhoz, hogy visszatartsa az éppen elmenni készülő szakembereket. A munkakörülmények javítását, az indokolatlanul szigorú és elhibázott vizsgáztatási rendszer átdolgozását, a különféle ösztönző programok kialakítását és számos jobbító intézkedés bevezetését nem lehet a jelenlegi makró szinten egyeztetni, ezért mindenképpen egy erős és befolyásos grémium kell – szögezi le az elnök. A fórum megalakítására szóló felhívást kilenc szakszervezeti vezető írta alá.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+