Bérükért tüntettek

Bérükért tüntettek a közalkalmazottak

Bérükért tüntettek a közalkalmazottak

Méltatlanul alacsony, 38 ezer 650 forintos alapilletményük emeléséért és munkakörülményeik javításáért tüntettek október 19-én a köztisztviselők Budapesten.

Hat éve nem emelték a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormányzati alkalmazottak és közszolgálati dolgozók 38 ezer 650 forintos illetményalapját. Egyebek között 20 százalékos illetményemelésért, valamint munkakörülményeik javításáért demonstráltak a közszféra elkeseredett dolgozói közül néhány százan Budapesten, a Millenáris Park előtt, október 19-én. Az úgynevezett Gyorsreagálású megmozdulást a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szervezte, de az egyesülni készülő három konföderáció – Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – vezetői is részt vettek az eseményen.

A tüntetők felháborítónak és méltatlannak tartják azt az illetményalapot, amelyért naponta 8 órát dolgoznak, s amely alig több mint a közmunkásoké. Ráadásul ezt az összeget hat éve nem változtatták.

– Figyelemfelhívó demonstrációnk senki ellen nem irányul. Harcolni akarunk valamennyiünk közös ellensége, az elszegényedés, a nélkülözés és a bizonytalan jövő ellen – mondta beszédében Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára.

A közszférában dolgozók helyzetét több szakszervezet is felháborítónak tartja, s szolidárisak az MKKSZ céljaival. Így érez a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége is, amelynek elnöke, Nemes Gábor közleményben tudatta együttérzésüket. Az elnök szerint a közigazgatás folyamatos átszervezése nem lehet indok arra, hogy az alkalmazotti bérek reálértéke ennyire elmaradjon az átlagtól és a minimálbérből élőkre jellemző nehéz helyzetbe sodorja a köztisztviselőket. Az áldatlan állapot azért is érthetetlen, mert a közigazgatás az állam számára is meghatározó terület, ahol ugyanolyan fontos a munkavállalók megbecsülése, a megfelelő munkakörülmények kialakítása, a bérszínvonal megőrzése, az egzisztenciális szempontok szem előtt tartása, mint bármely más területen. Nemes szerint a döntéshozóknak el kellene gondolkozniuk azon, hogy hagyhatták saját alkalmazottaikat kereseti átlagát a közmunkásokéhoz közelire alacsony szintre süllyedni.


 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+