Felszámolják az EVM-et, pénzt kaphatnak a dolgozók

Két évvel az után, hogy eltűntek a tulajdonosok, megkezdődött az EVM Zrt. felszámolása, heteken belül kap valamennyi pénzt, s munkaügyi papírjaihoz is hozzájut végre nyolcvannál több, a bedőlt céghez láncolt egykori dolgozó – közölte az őket képviselő vegyipari szakszervezet (VDSZ). A VDSZ az eset kapcsán a Bérgarancia Alap rugalmasabb működtetését követeli.

Dolgozónként mindössze nettó 700-800 ezer forintot fog kapni a Bérgarancia Alapból az a nyolcvannál több egykori EVM-es munkavállaló, aki csaknem két éve várja szerencsétlen sorsa rendezését: fizetést és a munkaügyi papírjait. Az egykor a WU2 sampont és az Ultra tisztítószereket is gyártott cég tulajdonosai ugyanis szó nélkül faképnél hagyták őket, vitték a pénzüket és a papírjaikat is, ügyvédjük útján – kihasználva a jog adta lehetőségeket – állásidőre kényszerítve csaknem 90 embert. Ennek már két éve – emlékeztet Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke. Ugyanis, mint arról korábban a Dolgozók Lapja is beszámolt, a magukra hagyott embereket a szakszervezet karolta fel, egyebek között a VDSZ segítségével vették blokád alá tavaly januárban a gyárat, hogy kényszerítőeszközként megakadályozzák a gépek elszállítását. Bár a blokád sikeres volt, a gépeket akkor nem vitték el, a dolgozók nem sokra mentek vele, mert a NAV tette rá a kezét. Azóta is állásidőn vannak, s az elmúlt két évben egyetlen fillért sem kaptak, de még a papírjaikhoz sem jutottak hozzá..  Így az elmúlt két év alatt azok sem tudtak elhelyezkedni, akiknek lett volna rá lehetőségük.

Székely emlékeztet: a VDSZ tavaly tüntetést szervezett a tulajdonost képviselő ügyvédi iroda elé, s feljelentések, beadványok sokaságával bombázta az igazságszolgáltatás különböző fórumait, s most, kétévnyi kálvária után megkezdődött végre a cég felszámolása, elsőként a dolgozók járandóságának a kifizetése. Mostantól azonban felgyorsulnak az események, a szakszervezet és a felszámoló cég közötti egyeztetés eredményeként elképzelhető, hogy még decemberben, de legkésőbb január elején egészen biztos, hogy megkapják a pénzüket az emberek, bruttó 1 millió 155 ezer forintot – ez nettóban 700-800 ezer forintot jelent. Hogy az eljárás a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban befejeződjön, a 85 ember közös megegyezéssel válik meg a cégtől.

A szakszervezet és a felszámolást végző TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt., valamint az érintett dolgozókkal közösen tartott egyeztetésen tegnap Székely Tamás elmondta, a VDSZ nem politizált, nem mutyizott hanem – ha nem is teljes mértékben – de végre pénzhez juttathatja a dolgozókat.

Bár a VDSZ korábban is segített már ilyen ügyben – évekkel ezelőtt a piszkei papírgyárnál is kísértetiesen hasonló eset történt – Székely mégis döbbenetesnek tartja a történteket, s főként azt, hogy a megoldásra évekig kellett várni, miközben családok tucatjainak a megélhetése forgott kockán.  Ezért ismét a törvényhozáshoz kell fordulni, hogy a Bérgarancia Alap ilyen esetekben azonnal elérhető legyen a kiszolgáltatott helyzetbe került dolgozók számára.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+