Plusz pénzt a menekülteket szállító vasutasoknak!

Plusz pénzt követel a szakszervezet a menekültek szállításában rendszeresen résztvevő több száz vasutasnak. A Vasutasok Szakszervezete elvárja, hogy a kormány ne csak a határsértők ügyének gyors tárgyalására a helyszínre költöztetett bírák, hanem a nehéz körülmények között dolgozó vasutasok áldozatos munkáját is elismerje, visszamenőleg, a menekültáradat kezdetétől. A szakszervezet leszögezi: a menekültek szállításában résztvevőkre a korábbinál lényegesen több munka hárul.

Lelkileg, szellemileg és fizikailag is megviseli a vasutasokat a menekültek szállításával járó, a korábbinál lényegesen nagyobb terhet jelentő munka – szögezi le közleményében a Vasutasok Szakszervezete.  A folyamatosan érkező tömeg biztonságos és kulturált körülmények közötti utaztatása végtelenül kimeríti a vasutasokat, főleg azokat, akik a kezdetektől részesei a speciális helyzetnek. Időnként emberfeletti erőfeszítéssel lehet javítani, kellően tisztán tartani – vagy egyáltalán kitakarítani – a szerelvényeket, mosdókat, állomásokat az átutazók után – közölte Meleg János a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) elnöke. Ráadásul a kiszolgáltatott emberek feszültsége is a vonatokon és az állomásokon szolgáló vasutasokon csapódik le. Az időnkénti összeszólalkozások, a problémás utasok és helyzetek kezelése a legtürelmesebb embert is megviseli. A Vasutasok Szakszervezete éppen ezért megörült annak a kormányzati javaslatnak, hogy kapjanak jutalmat azok a bírák, akiket a tiltott határátlépések „statáriális” tárgyalására a helyszínre delegáltak. A VSZ ugyanis úgy véli, ha a kényelmes hotelekben, panziókban elszállásolt és kulturált körülmények között dolgozó ítélkezési stáb külön juttatást kapnak a megnövekedett munkáért, akkor a vasutasok – és persze minden más, a helyszínre vezényelt munkavállaló is – hatványozottan megérdemlik a pénzbeli elismerést – szögezi le az elnök. Nekik ugyanis a legnehezebb időjárási körülmények között is helyt kell állniuk, s míg a bírák elé a bevándorlóknak csak egy kisebb része kerül, a vasutasok naponta több ezer menekülő utaztatásáért felelősek – érvel az érdekvédő. A szakszervezet határozottan leszögezi: a nagy számban érkező menekültekkel – és utánuk – a szokásosnál hatványozottan több a munka.

A Tisztes Munka Világnapja alkalmából a VSZ bejelenti: elvárja a tulajdonostól – a MÁV-csoport vezetőitől -, hogy biztosítson plusz pénzt azoknak, akik rendszeresen részt vesznek a menekültek szállításában. A kifizetést visszamenőleg, a menekültáradat kezdetétől tartja méltányosnak a szakszervezet. A VSZ felszólítja a tulajdonos képviselőit, hogy a részletek egyeztetése érdekében mielőbb üljenek tárgyalóasztalhoz.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+