Hőségben tarolnak a besurranó tolvajok

tolvaj2A kánikula kifejezetten kedvez a besurranó tolvajoknak, akiket szinte hívogatnak a kitárt ajtók, ablakok. Az elemelt értéket pedig csak akkor téríti meg a biztosító, ha a szerződés besurranásra is szól – figyelmeztet a CLB biztosítási alkusz.

Szélesre tárt ablakok és teraszajtók mellett aludt az L. család is, mint szinte mindenki ebben a kánikulában, s reggel nem  találták a pénztárcájukat, a szokás szerint az asztalra dobott ékszereket és a laptopokat sem. A készpénzekkel együtt milliós érték tűnt el az alvó emberek mellől. Betörésnek nyoma sem volt, a besurranónak könnyű dolga volt, a tárva nyitott, védelem – rács, spaletta, redőny – nélküli teraszajtón át közlekedett akadálytalanul. Bár  L.-éknek van lakásbiztosításuk, mégsem kaptak egyetlen fillér kártérítést sem, mert a szerződésük nem szólt besurranásra.

L.-ék szinte felkínálták az értékeiket a tolvajoknak – véli Németh Péter. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint ez a történet egyáltalán nem egyedi, ebben a hosszan tartó kánikulában a nyitott házakat, lakásokat szinte tálcán kínálják a tulajdonosok a besurranó tolvajoknak, akik ezt végtelenül találékonyan ki is használják. A településről, településre utazó, többnyire bandákban dolgozó tolvajoknak éjszaka nem kell túlságosan találékonynak lenniük, csak ki kell figyelni, hol van olyan nyitott ablak vagy terasz, amelyen akadálytalanul besétálnak a házba, s visznek, amit csak érnek. Nincs nehéz dolguk, az emberek jelentős része ugyanis végtelenül könnyelmű: még a földszinti lakásokban is rács nélküli, kitárt ablakok és ajtók mellett alszanak.

Mindig szomjas vagy rosszul van

Nappal kicsivel több fantázia kell a besurranáshoz, mert előfordulhat, hogy váratlanul belép a házba a tulajdonos, aki addig hátul, a kiskertben dolgozott. Kertes- vagy nyaralóövezetben ugyanis ez a leggyakoribb eset: az ajtó nyitva, a tulajdonos pedig a ház mögött tevékenykedik, vagy átugrik pár percre a szomszédhoz, esetleg a közeli kisboltba.  A váratlanul hazatérő lakó már birtokon belül találja a tolvajokat, akik legtöbbször rögtönzött rosszullétre, szomjúságra hivatkozva vízért könyörögnek, s kapnak is. A segítőkész ember csak később veszi észre, hogy eltűnt a pénze és egyéb tárgyak is a lakásból.  A tolvajok gyorsan odébb állnak, mert tudják, futótűzként terjed a hír: besurranók járják a környéket. Ilyenkor akár a településről is eltűnnek, s egy távolabbi faluban, városban folytatják a bűncselekményeket. Ezért hívják őket utazó tolvajoknak is.

Nyitogatnak, próbálkoznak

Németh az ügyfelek beszámolóira és rendőrségi jelentésekre is hivatkozva figyelmeztet: ezek az emberek az utcán sétálgatva, látszólag szórakozottan, szinte észrevétlenül sorra próbálják a kertkapukat, lépcsőházakat, hátha nyílik valamelyik. És tíznek legalább a fele nyílik is. A besurranók tudják, hogy jó eséllyel a bejárati ajtó közelében találják a táskákat – a pénztárcákkal – vagy éppen az asztalra dobva a tárcákat, ékszereket. S ha már bent vannak, visznek minden mozdítható, jellemzően kisterjedelmű, de értékes tárgyat. Egy, két perc is elég ahhoz, hogy milliós kárt okozzanak – állítja Németh.

Csalódott károsultak

Az „ajtó, ablak nyitva van, bejöhet akárki ” állapotot azonban a biztosítók nem tolerálják, kivéve, ha a lakásbiztosítás besurranásra is érvényes. Vagyis, kell, hogy legyen benne egy kitétel erre az esetre is, másképp ugyanis az így keletkezett kárból egyetlen fillért sem térít meg a biztosító – szögezi le Németh. A szakértő szerint besurranók ellen az emeletes házakban élők sincsenek teljes biztonságban, ezért majdnem mindenkinek érdemes megnéznie a régebben kötött szerződéseket, van-e benne erre az esetre is vonatkozó garancia. Amennyiben nincs – tapasztalatok szerint a biztosítások felében nincs -, akkor érdemes kiegészíttetni ezzel a ponttal is. Ezzel legtöbbször nem is emelkedik a biztosítás díja.  Azt viszont be kell kalkulálni, hogy ebben az esetben 50 ezer forint alatti kárt egyetlen biztosító sem térít meg, s eltűnt milliókat sem, mert a besurranásra kifizethető maximális összeg mindössze 200 ezer forint – figyelmeztet a szakértő.

Vannak azonban speciális, összetett esetek is, mint ami például a közelmúltban egy biztosítási szakértővel történt: a besurranók a lakásból csak a kocsi kulcsokat emelték el, s a garázsból elhajtottak a család két autójával. Ez esetben nem a lakásbiztosításban rögzített besurranási kitétel, a legfeljebb 200 ezer forintos kártérítés, hanem a casco a megoldás, mert ez alapján akár a teljes összeg is megtérül.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+