Országos összefogást sürgetnek a vasutasok

Országos összefogásra, legalább a kék szalag kitűzésére szólítják fel a vasutasok a hazai szakszervezeteket a közszolgálati dolgozók és az egészségügyiek mára meghirdetett akciója alkalmából. A Vasutasok Szakszervezeténél (VSZ) ugyanis úgy vélik, amit ma a közszférában és az egészségügyben dolgozókkal tesznek, azt legközelebb bárhol, bármelyik terület munkavállalói ellen is elkövetheti a hatalom, ha nem érzi a magyar érdekvédelem erejét.

Mára sokan kitűzték a kék szalagot a VSZ-nél, hogy ezzel is bizonyítsák, szolidárisak a közszolgáltatásban és az egészségügyben dolgozókkal, támogatják őket a béremelésért, méltó munkakörülményekért és megbecsülésért folytatott harcukban. A Vasutasok Szakszervezete azonban a szimpátiáján túl személyes részvételt is felajánl, tagjai készek támogatni a különféle megmozdulásokat, mint például a közszolgálatiak kék szalag és az Egészségügyért Akciószövetség erre a napra meghirdetett demonstrációját is.

Éppen itt az ideje, hogy végre hovatartozástól függetlenül összefogjanak a hazai szakszervezetek az érintett munkavállalók érdekében, ha azt akarják, hogy a döntéshozók komolyan vegyék a magyar érdekvédelmet – olvasható a Vasutasok Szakszervezete közleményében. A VSZ elnöke, Meleg János úgy véli, azért kell a súlyosan hátrányos helyzetben lévő területeken dolgozók mellé állni, mert az, ami most velük történik, bárkivel megtörténhet, ha hagyják a szakszervezetek. Hangzatos kijelentések helyett ilyenkor, konkrét ügyekben különösen hangsúlyosan kell megmutatni, hogy egyre erősebb a hazai mozgalom, s határozottan erősödik a kiszolgáltatottak védelmére szerveződő összefogás. A VSZ elnöke ezért felszólít minden hazai érdekvédelmi vezetőt, hogy mozgósítsa tagjait, s országos szolidaritási összefogással segítsék akcióikban a megélhetésükért, emberi munkakörülményeikért küzdő kollégákat. A vasutasok azért is érzik kötelességüknek ezt, mert ők is egyfajta közszolgáltatást nyújtanak, amelynek számos területét alábecsüli, nem értékeli kellőképpen a tulajdonos, az állam – szögezi le a VSZ elnöke.

A szakszervezet egyetért a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) megállapításával, miszerint ma – július 1-jén –, a köztisztviselők napján nincs okuk ünneplésre, hiszen már hetedik éve nem változik az ágazatban dolgozók bére, vagy ha igen, az csökkenést mutat, nem pedig emelkedést. A kékszalag akcióval az MKKSZ az emberek – ügyfelek, utasok, betegek, stb. – figyelmét is fel akarja hívni a méltatlan munkakörülményekre és megalázóan alacsony fizetésre, amelyek dacára munkájukat a tőlük telhető legjobb tudással és türelemmel végzik.

 

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+