Béremelésért tüntettek a szociális dolgozók

Budapest, 2015. május 29. A szociális ágazatban dolgozók demonstrációjának résztvevõi vonulnak a fõvárosi Kodály köröndrõl a belvárosi Alkotmány utcába 2015. május 29-én. MTI Fotó: Marjai János

Budapest, 2015. május 29.
A szociális ágazatban dolgozók demonstrációjának résztvevõi vonulnak a fõvárosi Kodály köröndrõl a belvárosi Alkotmány utcába 2015. május 29-én.
MTI Fotó: Marjai János

Ezrek tüntettek a szociális ágazat demonstrációján, amely a Becsapva és kisemmizve címet kapta a szervezőktől. Béremelést és életpályamodellt követelnek a kormánytól. A megmozduláshoz minden szakszervezeti konföderáció is csatlakozott, ágazattól függetlenül.

A bérek rendezéséért és az életpályamodell bevezetéséért tüntettek a szociális ágazat szakszervezetei május 29-én a fővárosban.  A Becsapva és kisemmizve címmel meghirdetett demonstráció a Kodály köröndről indult, majd az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével, az Alkotmány utcán keresztül a Kossuth Lajos térre vonultak a tiltakozók.

Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér találkozásánál felállított színpadon azt mondta: a szociális ágazat mind a 93 ezer tagja létbizonytalanságban tengődik és a szegénység ellen küzd. Hangsúlyozta, hogy már többször felemelték szavukat az alacsony bérek miatt, és sokszor utcára is vonultak emiatt, de a kormány mégsem teljesítette követeléseiket.  “Véget ért a párbeszéd” – jelentette ki, és összefogásra buzdította a résztvevőket, mondván, “elég volt a becsapásból és a kisemmizésből”.

A tüntetésen, amelyet a mintegy 19 érdekvédelmi szervezetből megalakított Szociális ágazati demonstrációs bizottság szervezett, Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke hangsúlyozta: a szociális ágazat munkavállalóinak fizetése az elmúlt 25 évben nem volt olyan alacsony, mint most. Hozzátette: a munkavállalók több mint 75 százaléka a létminimum alatti jövedelemből él, nélkülöznek, máról holnapra élnek, többen éheznek. Ezt követően felolvasta az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett, a demonstrálók követeléseit tartalmazó petíciót. Ezt később a Miniszterelnökség egyik munkatársa vette át a Parlament kapujában.

A tüntetők azt követelik a kormányzattól, hogy visszamenőlegesen, 2015. január 1-től emelje a szociális ágazat minden dolgozójának bérét. El akarják érni továbbá, hogy 2016 januárjától vezessék be az ágazati életpályát.

 A mélyszegénység szélén

Jelentősen romlott az elmúlt öt évben az ágazat munkavállalóinak helyzete – mondta az emelvényről Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. “Ennek az egyik oka, hogy olyan egykulcsos adórendszert vezetett be a kormány, amely mérhetetlenül igazságtalan, a gazdagokat még gazdagabbá, a kis keresetűeket pedig még szegényebbé teszi, már a mély szegénységbe taszít” – hangsúlyozta. Az érdekvédő nyilvános bocsánatkérésre szólította fel, Czibere Károly szakállamtitkárt, mert egy interjúban az találta mondani, hogy az ágazatban dolgozók közt vannak olyanok, akiket nem is lehetne emberek közé engedni. A tömeg hangosan követelte, hogy az államtitkár mondjon le. Szűcs Viktória üzent is a pénzügyminiszternek, hogy találjanak mielőbb forrást a bérereik rendezésére, mert ha ők nem teszik, akkor szívesen segítenek nekik.

A tüntetésen sok szakszervezeti lobogót és transzparenst lehetett látni. Az egyikre például azt írták, hogy “Szolgálunk és éhezünk!”, egy másikon pedig az állt, hogy “Emeld az eü-sök fizetését Orbán, vagy megbukhat a kormány!”. Sokan érkeztek táblával a nyakukban, amelyre ráírták a szakterületüket, a munkában eltöltött éveik számát, illetve a fizetésüket.

A menetet fúvószenekar vezette fel, őket követték a tüntetők, akik közül sokan sípokkal, dobokkal, kereplőkkel és kolompokkal érkeztek a tüntetésre. A szervezők becslése szerint a demonstráción legalább ötezren vettek részt; amikor a menet eleje az Oktogonnál járt, a vége a Rózsa utcáig ért.

“A kormány célja, hogy megbecsülje a dolgozókat”

Czibere Károly az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a demonstrációval kapcsolatban pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány ismeri és elismeri a szociális ágazatban dolgozók hősies, elkötelezett munkáját, és tovább dolgozik az életpályája ágazatba való bevezetésén. Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg megbecsülje, elismerje az érintettek munkáját. Kifejtette: tavaly, az idén és jövőre összességében mintegy 60 milliárd forinttal nő a szociális szférában dolgozók bére, részben a tavaly bevezetett bérpótlékkal és az idén júliustól bevezetendő bérkiegészítéssel együtt.

 

Két éve hitegetik őket

Az ágazat sztrájkbizottsága két éve arról tárgyal a kormánnyal, hogy erre a szférára is terjesszék ki az egészségügyi bértáblát, rendezzék életkörülményeiket. A szociális bértábla ugyanis mind az egészségügyi, mind a pedagógus-bértáblától jelentősen elmarad, egyes kategóriákban akár az 50 százalékot is meghaladja a bérek közötti különbség. Május elején a sztrájktárgyalások is megszakadtak, azóta a szakszervezetek bírósághoz fordultak a sztrájk idején biztosítandó, még elégséges szolgáltatás megállapításáért.

A kormány hosszú hónapok óta béremeléssel hitegette a szociális szféra dolgozóit. A nyár közepére méltó bérrendezést, 2016 januárjára életpályamodellt ígért. Azonban a 2016-os költségvetésben nyomát sem találni az ígért béremelésnek. Ugyan a múlt héten Balog Zoltán bejelentette, hogy júliustól mégis kapnak bérkiegészítést a szociális szakdolgozók, annak összege azonban az érdekvédők szerint nem elegendő, ráadásul az ígért bérrendezésből már nem jutna mindenkinek: az ágazatban dolgozó 92 ezer emberből csupán mintegy 64 ezer ember részesülne belőle.

Kimaradnának az úgynevezett technikai feladatokat ellátók, így a karbantartók, dajkák, élelmezésvezetők. Balog Zoltán ígéreteiről az érdekvédők semmilyen írásos előterjesztést nem láttak, így annak részleteit sem ismerik. Csak egy újabb ígéretet kaptak arra, hogy a jövő héten Czibere Károly szakállamtitkár majd tájékoztatja őket.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+