Akciógységben a közműcégek

Megelégelték a fővárosi közművállalatoknál működő szakszervezetek a tulajdonos béremelési halogatását, ezért egységbe tömörülve, közös demonstrációsorozattal fogják kikényszeríteni legalább az országos ajánlásnak megfelelő mértéket – döntöttek az érdekvédők a napokban.

Akciógységbe tömörült hét fővárosi közművállalat szakszervezete, mert mostanáig egyetlen fillér béremelési ajánlatot sem tudtak kicsikarni a fővárosi tulajdonú társaságok menedzsmentjétől. Annak ellenére, hogy elsősorban tárgyalásokkal próbálnak eredményt – néhány százaléknyi emelést – elérni, ennél határozottabb lépésre is felkészültek – nyilatkozták a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV), a FŐKERT Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Nonprofit Zrt), a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM), a BKV egyes szakszervezetei, s a Főgáznál működő érdekvédelem vezetői is. Ez utóbbi ugyan már nem fővárosi tulajdonú, ám a helyzet ennél a cégnél is ugyanaz, mint a többi közművállalatnál: egyetlen fillérnyi emelésre sincs remény.

Közös akciójukat támogatja és összefogja a legnagyobb – és legújabb –, 200 ezer tagot tömörítő hazai érdekvédelmi konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség is. Az akcióegységbe készülő szakszervezetek eldöntötték: ha április 13-áig nem kapnak érdemi ajánlatot a fővárostól, meghökkentő, látványos, egyszersmind hatásos demonstrációsorozatba kezdenek. A végsőkig is elmennek – határoztak. Ha másként nem megy, legvégül attól sem riadnak vissza, hogy jogszerű figyelemfelkeltő akciójuk hatására átmenetileg szemetesebb legyen a város, lelassuljanak bizonyos szolgáltatások, vagy ritkábban járjanak a tömegközlekedési járművek. Az akciósorozat kidolgozása megkezdődött – jelentették be sajtótájékoztatón a közműcégek érintett szakszervezeti vezetői.

A Fővárosi Önkormányzat bejárata előtt tartott eseményen Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke hangsúlyozta: elsősorban tárgyalni szeretnének a mintegy 20 ezer embert foglalkoztató közműcégek tulajdonosaival. Ha „nem mozdulnak el” a vállalatok üzleti terveiben jelenleg szereplő nulla százalékos bérajánlásról, akkor a szakszervezetek más eszközöket is igénybe vesznek a hatékony érdekérvényesítésre – tette hozzá.

Az álláspontok egyelőre elég messze állnak egymástól, a szakszervezetek az országos bérajánlásban meghatározott 3-4 százalékos béremelést tekintik kiindulási alapnak – mondta.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke kiemelte: ha április 13-ig a tulajdonos nem ad lehetőséget a közműcégek vezetőinek, hogy elmozduljanak a nulla százalékos ajánlásról, demonstrációsorozatot kezdenek. Ez lehet engedelmességi akció – a szabályok részletes betartása – is, amelynek keretében azonban lelassulhat a közlekedés, vagy például lassabban szállítható el a szemét – mondta.
Székely Tamás, a MaSZSZ alelnöke kitért arra: mivel most készül a jövő évi költségvetés is, kérdéses, mi lesz a bérekkel jövőre, ha esetleg már az idén sem sikerül megállapodni a róla. Ezért kezdeményeztek jövő szerdára konzultációt a közüzemi cégek tulajdonosaival – közölte.
Király András, a több közszolgáltató céget tömörítő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke szerint „nem kell új dolgokat kitalálni”, hiszen 2014-ben létrejött egy fővárosi közszolgáltató konzultatív fórum, amit szeretnének működtetni, tartalommal megtölteni. A fórum keretében meg lehet tárgyalni az elmozdulási lehetőséget a nulla százalékos ajánlásról – tette hozzá.

Rossz ajtón kopogtatnának?

A fővárosi közműszolgáltatók szakszervezetei április 13-tól kezdhetnek demonstrációsorozatba a béremelésért. A Főpolgármesteri Hivatal szerint azonban – náluk legalábbis – hiába tüntetnének… A kommunikációs igazgató szerint a fővárosi közművállalatok szakszervezeti vezetői feleslegesen kezdenének demonstrációsorozatba, hiszen a fővárosi közműcégek vezetésére tartozik a béremelés kérdése. Hozzátette: a főpolgármesterre csak a cégvezetők bérezése tartozik. A Dolgozók Lapjának több szakszervezeti vezető is megerősítette: természetesen jól tudják, hogy a közműcégek dolgozóinak nem a főpolgármester a közvetlen munkáltatója, ám a bértárgyalásokon a cégvezetők egymástól függetlenül a fővárosra hivatkozva nem terveznek egyetlen fillér emelést sem.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+