VDSZ: megdöbbentően sok a munkahelyi baleset

Megdöbbentő mértékben nőtt tavaly a munkahelyi balesetek, közöttük a halálos kimenetelűek száma – hívta fel a figyelmet egy sajtóbeszélgetésen a vegyipari szakszervezet elnöke. Székely Tamás a szakszervezet közérdekű adatigénylésére a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott összesítés alapján azt mondta: bebizonyosodott, hogy miközben a miniszterelnök és a kormány a munka és a munkahelyteremtés prioritását hangsúlyozza, nem foglalkozik a munkavállalók biztonságával, a munkahelyek pedig egyre veszélyesebbekké válnak.

Több mint kétezerrel több munkahelyi balesetet jelentettek be a cégek, mint egy évvel korábban, miközben a munkavégzés közben történt halálos balesetek száma is 20 százalékkal nőtt az előző esztendőhöz képest. Egy tízéves csökkenő trend állt meg – fogalmazott egy sajtóbeszélgetésen Székely Tamás, a vegyészszakszervezet elnöke. Az érdekvédő elmondta: a hivatalos adatok birtokába közérdekű adatigénylés alapján kerültek: a Nemzetgazdasági Minisztérium kérésükre küldte meg az elmúlt öt év munkahelyi baleseti statisztikáit összegző táblázatgyűjteményt. Ebből kiderül, hogy bár 2010-ben 19 948 munkahelyi balesetről értesült a hatóság, a következő három évben mintegy kétezerrel kevesebb ilyen esetet regisztráltak, tavaly viszont ismét több mint kétezerrel, 19 661-re nőtt a munkavégzés közbeni balesetek száma. A tragédiával végződő esetekről készült grafikon ugyanebben az időszakban  változatosabb képet fest: 2010-ben 82-en haltak meg a munkahelyükön, egy évvel később 69-en, 2012-ben 57-en, a következő esztendőben 53-an, 2014-ben viszont már 69-re nőtt a halálos munkabalesetek száma. Székely Tamás szerint a munkavédelem területén komoly hiányosságok tapasztalhatók, s bizonyíthatóan a multinacionális cégekkel szemben a néhány főt foglalkoztató vállalkozásoknál kevés pénzt fordítanak munkavédelemre. A szakszervezeti vezető úgy vélte: a Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszüntetése, a kormányhivatalokhoz főosztályi státusba integrálása azt jelenti, hogy a kormány háttérbe szorítja azokat az ellenőrzéseket, amelyeknek a célja a munkahelyek, illetve a munkavállalók biztonságának védelme lenne.

A sajtóbeszélgetésen szóba került a közvéleményt a napokban leginkább foglalkoztató téma, a Buda-Cash Brókerház botránya is. Ezzel kapcsolatban Székely Tamás  azt mondta, hogy a brókerház több szálon is kötődik a több mint egy éve leállt Egyesült Vegyi Művek Zrt-hez. Kifejtette: a Buda-Cash-ügyben megnevezett  Pintér Zoltán, a brókerház igazgatóságának tagja volt az, aki a gyár alatti telket eladta 2003-ban, épp a Buda-Cash brókerháznak. A terület jelenlegi tulajdonosa pedig a brókerház tulajdonában álló DRB-bankcsoport. (Ismeretes, hogy az EVM Zrt.-nél tavaly januárban leállt a termelés, a dolgozók azóta is állásidőn vannak, de nem kapják meg se az alapbérüket, se a felmondásukat. Ez azért is probléma, mert nem tudnak más munkahelyet keresni, amíg nem jutnak a dokumentumaikhoz, felmondási kérelmükre viszont egy éve nem kapnak választ. Az ügyben annyi történt, hogy a mintegy száz dolgozó a közelmúltban levélben értesült arról, hogy az állásidőt ez év december 31-ig meghosszabbítják.)

A sajtóbeszélgetésen részt vett Pad Ferenc, a vegyipari szakszervezet elnökségi tagja is, aki az április 12-re kitűzött tapolcai országgyűlési választáson három ellenzéki párt – a DK, az MSZP és a Liberálisok Pártja – támogatásával indul a képviselői mandátumért. Pad Ferenc elmondta: azért szeretne bekerülni a parlamentbe, mert több mint 40 éve egy munkahelyen, a jelenlegi MAL Zrt.-nél dolgozik, alapvetően a szakszervezetben szocializálódott, és úgy érzi, alkalmas lenne arra, hogy a munkavállalók problémáit megjelenítse az Országgyűlésben is.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+