Ötszáznál több dolgozót küld el a Tesco

Több mint 500 dolgozóját kényszerül kirúgni a Tesco, mert február 4-től megszűnik a munkahelyük, az áruházlánc ugyanis egy új törvény miatt 13 üzletet bezárja. Lesz, akinek új állást kínálnak, de még így is sokan maradnak majd munka nélkül. A Dolgozók Lapja úgy tudja, a tulajdonos folyamatosan egyeztet a szakszervezettel.

Tizenhárom hazai üzletét bezárja, február 4-ével pedig ötszáznál több dolgozóját elbocsátja a Tesco áruházlánc – adta hírül elsőként a Magyar Nemzet.  A társaság ezt követően közleményt adott ki, amelyben Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója közölte: ha nem sikerül az érintett munkatársaknak a környékbeli Tesco áruházakban elhelyezkedni, akkor a vállalat az egykori dolgozókat, munkaviszonyuk megszüntetésére való tekintettel, a törvény által előírtnál magasabb összegű juttatással támogatja.

A bezárás okai között az áruházlánc vezérigazgatója az egyik új törvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy a két egymást követő évben veszteségesen működő üzleteknek el kell hagyniuk Magyarországot. A nyereségesség érdekében, az üzletág teljes stratégiai felülvizsgálatát követően a Tesco 13 üzletének bezárása és az ezzel járó elbocsátások mellett döntött a társaság – indokolta a lépést a vezérigazgató.

Igaz, a veszteséges áruházak főként vidéken üzemelnek, a fővárosban is megszüntetnek egy egységet: a VIII. kerületi Mátyás téren lévő Expresst. Emellett többek között megszűnik három győri üzlet, valamint bezár egy-egy abonyi, nagykátai, nyergesújfalui, törökszentmiklósi, hajdúböszörményi, soproni, tatabányai, tolnai és püspökladányi egység is – olvasható a közleményben.

Személyesen egyeztetnek

Az elbocsátási folyamatról és annak feltételeiről minden érintett dolgozóval személyesen egyeztet a Tesco – nyilatkozta Nigel Jones. Szerinte a leépítésre egyértelműen a legutóbbi szabályozási változtatások miatt volt szükség, amit már rég elmondtak a kormánynak is. Megpróbálnak az elbocsátottak egy részének új állást találni a cégen belül, franchise-t egyelőre nem terveznek, a vasárnapi házhoz szállítás témája pedig még vitatott. A Dolgozók Lapja úgy tudja, a tulajdonos folyamatosan egyeztet a szakszervezettel.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+