Lázadnak a pénztárosok

Társadalmi akciót hirdet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), amely arra kéri a vásárlókat, hogy az önkiszolgáló kasszák helyett a normál kasszákat válasszák a nagy áruházakban való bevásárláskor – mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke sajtótájékoztatón.

Egy önkiszolgáló kassza négy munkavállaló munkahelyét veszélyezteti, és ezeket azért vezették be a multinacionális vállalatok, hogy kevesebb dolgozót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban jelentette ki sajtótájékoztatón Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. A munkáltatók egyre nagyobb arányban foglalkoztatnak pénztárosokat részmunkaidőben, nő az iskolaszövetkezeti munkavállalók száma, és egyre többen vannak, akiket több munkakörben foglalkoztatnak – erre Nyitrai Károly munkajogász, a KDFSZ jogi szakértője hívta fel a figyelmet.

Mentsen meg egy munkahelyet! mottóval azért indított a szakszervezet társadalmi akciót, mert szerinte a cégek nem azért telepítik az önkiszolgáló kasszákat, hogy gyorsabban szolgálják ki a vásárlókat, vagy csökkentsék a kereskedelmi dolgozók munkaterhét, hanem azért, hogy kevesebb munkavállalót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban. “Ezért most arra kérjük a vásárlókat, hogy az embert válasszák, ne a gépet” – mondta az elnök.

A szakmát és az egész társadalmat megosztó vasárnapi zárva tartással kapcsolatban elmondta: a KDFSZ a szabad vasárnap mellett tette le a voksát (a kereskedelemben működő szakszervezetek véleménye is erősen megoszlik ez ügyben – a szerk.). Kifejtette, hogy a kereskedelemben dolgozók 85 százaléka nő, fontos, hogy ők együtt legyenek a családjukkal. Úgy vélte, hogy Magyarországon “modernkori rabszolgatartó társadalom” van, ahol a munkavállalók napi 8 órás munkából sem tudnak tisztességesen megélni. Bubenkó Csaba elmondta, hogy mivel a kereskedelemben egyébként is jelentős a munkaerőhiány, a szakszervezet nem tart attól, hogy létszámcsökkentés lesz az ágazatban a vasárnapi zárva tartás miatt.

Nyitrai Károly kiemelte, hogy a kereskedelmi láncok 2012. június 30., vagyis az új Munka törvénykönyve hatályba lépéséig a törvényes vasárnapi munkavégzésen túl jogellenesen is elrendeltek vasárnapi munkavégzést. (MTI)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+