Cafeteria: sztrájkolna a legnagyobb ipari szakszervezet

A sztrájktól sem riad vissza a vegyipari szakszervezet, ha a kormány megemeli a cafeteria adóját – döntött a Magyar Vegyipari-, Energiaipari és Rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tisztújító kongresszusán, amelyen Székely Tamást újabb 5 évre elnöknek választották.

Újabb öt évre bizalmat kapott tagjaitól Székely Tamás, a VDSZ elnöke és Kiss Béla korábbi alelnök is a szakszervezet 35. küldöttértekezletén, november 6-án. Újraválasztásának első órájában Székely a kongresszuson elhangzottak alapján kijelentette, a vegyipari ágazat – a legnagyobb ipari érdekvédelmi tömörülés – akár egy önállóan kezdeményezett sztrájktól sem riadna vissza, de mindenképpen megfontolja például a Vasas Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetéshez való csatlakozást, ha a kormány bármilyen módon megemeli a cafeteria adóját.

A küldöttek ugyanis egybehangzóan megállapodtak abban, hogy a munkavállalókat sújtó problémák közül most a cafeteria adóemelése a legveszélyesebb, még úgy is, ha a kormány pillanatnyi tervei szerint ez csak a 200 ezer forint feletti béren kívüli juttatásra vonatkozna. Ez ugyanis akkor is azt jelenti, hogy évente akár 300 ezer forintot is kivesznek az emberek zsebéből, mert a munkaadók a fennmaradó rész megemelt adóját nem fogják kifizetni – állítja Székely. Vagyis, évente félmillió forint helyett mindössze 200 ezer forint jut majd például iskolakezdési támogatásra, utazási hozzájárulásra és egyéb költségek kiegészítésére. Ezt a változatot a VDSZ 35. küldöttértekezlete egyhangúlag elutasította, s a résztvevők megállapodtak abban, hogy együttes erővel fogják megakadályozni a kormány cafetria-tervét. „Ha másképp nem megy, akkor hirdessünk országos sztrájkot, vagy csatlakozzunk a mások által szervezetthez” – hangzott el a kongresszuson. Székely kiejelentette: a szakszervezet egyelőre tovább folytatja a napokban meghirdetett akcióegység szervezését, amelyhez már eddig is tucatnyi érdekvédelmi tömörülés csatlakozott, s ha a kormány nem áll el az adótervétől, akkor megkezdik egy országos sztrájk előkészítését.

A VDSZ a szociális szférában dolgozókkal is szolidáris, részt vesz a november 12-ére meghirdetett demonstrációjukon. Ezt a lépést akár már az akcióegység megmozdulásának is tekinthetjük – jelentette ki az újraválasztott elnök.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+