A pedagógus szakszervezet nekiment a kormánynak

pedagógusNyílt levélben tiltakozik a Pedagógusok Szakszervezete a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat jelenlegi változata ellen, mert szerintük az katasztrofális helyzetbe hozná a köznevelés teljes rendszerét, s pedagógusok tízezrei mellett a gyerekek jövője, Magyarország fejlődése is veszélybe kerül.

A költségvetési tervezetben kockázatosan kevés, az eredetileg jelzettnél mintegy 20 milliárd forinttal kevesebbet, összesen 524 milliárdot különítene el a kormány a köznevelésre. Ezt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) katasztrofálisan kevésnek tartja, ezért a kormánynak címzett nyílt levélben tiltakozik az elfogadása ellen. Ez az összeg ugyanis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetésének – vagyis a hazai oktatásra fordítható teljes összegnek – az idei mértékét sem éri el. Ez a pénzügyi keret nem elég a szeptemberi béremelés áthúzódó költségeinek, a soros előrelépések, a pedagógus II. fokozatba lépőknek, a szeptemberi béremelés további költségeinek, az életpálya szeptemberi, mintegy hétezer tanárra való kiterjesztésére – sorolta a szakszervezet a levelében. Nagyon mérsékelt számítások szerint csak a személyi kiadások kifizetéséhez az állami fenntartású intézményekben legalább további 150-200 milliárd forintra lenne szükség – írta a PSZ.  A levél kitért arra is, hogy bár a dologi kiadások előirányzatát 26 milliárd forintról 53,5 milliárdra emelték – igaz, a személyi kiadások terhére –, ez még a legszükségesebbekre sem lesz elég, fejlesztésre pedig egy fillér sem jut.

Az óvodák fenntartására szánt többletforrások 139 milliárdról 142 milliárdra nőttek, a gyermekétkeztetésre szánt keretet 53 milliárd forintról 58 milliárdra bővítették, s ez jól érzékelteti, hogy az önkormányzatok, az állami intézményfenntartók és a magánintézmények fenntartói sem tudják ellátni a köznevelésről szóló törvény jelenlegi rendelkezései szerinti kötelező feladataikat – érvel a tömörülés.

A PSZ tiltakozik az ellen, hogy a köznevelés működéséhez, fejlesztéséhez szükséges hiányzó forrásokat megszorító intézkedésekkel – tömeges elbocsátásokkal, intézménybezárásokkal, a tanulmányi idők csökkentésével, a pedagógusilletmény előmeneteli rendszerének a minimálbértől való elválasztásával – teremtsék elő.

Az érdekvédelmi szervezet kéri a parlamenti pártokat és a képviselőket: szólítsák fel a kormányt olyan hatástanulmány benyújtására, amelyből megállapítható, milyen mutatószámok alapján számolták ki a javaslatban szereplő összegeket, továbbá ezeknek az összegeknek az elfogadása milyen következményekkel járna, valamint, hogy a jelenlegi intézményrendszer változatlan működtetéséhez milyen forrásokra lenne szükség. Térjen ki a hatástanulmány az ellátórendszer fejlesztésére. Kéri, kötelezzék a kormányt arra, hogy adjon részletes tájékoztatást a gyermekszegénységről, a probléma kezeléséhez szükséges forrásokról és a javaslatban szereplő összegek elfogadásának következményeiről.

Jelzi a levél: a PSZ országos vezetősége november 10-i rendkívüli ülésén áttekinti a költségvetési törvényjavaslatban foglaltakat és meghatározza a teendőket arra az esetre, ha a kormány, majd a parlament nem hozza meg a szükséges döntéseket a köznevelés rendszerének megmentése ügyében.

Galló Istvánné: A helyzet katasztrofális

Galló Istvánné (PSZ)Van lehetősége a szakszervezeteknek arra, hogy a kormánnyal egy újabb tárgyalást folytasson a beterjesztett költségvetésről – mondta a Klubrádió, Reggeli gyors című műsorában Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hozzátette: a legfontosabb feladata most a szakszervezeteknek az, hogy felhívják a társadalom figyelmét arra, hogy amit a közoktatásban terveznek, – ami a beterjesztett költségvetési törvényből kiolvasható -az nemcsak a pedagógus szakszervezeteknek, hanem az egész társadalomnak az ügye. Hiszen egy olyan ellátórendszerről van szó, amelynek várható hatását, a lakosok fogják megérezni. Az elnök katasztrofálisnak látja a jelenlegi költségvetési helyzetet. ”Most értünk a szakadék szélére, ha ebben most nem tudnak megálljt parancsolni, akkor végképp visszafordíthatatlan folyamatok következik be a közoktatás, köznevelés területén” – mondta. A PSZ országos vezetősége hétfőn rendkívüli ülést tart, akkor fog döntést születni arról, hogy a továbbiakban, milyen lépést tegyenek. Nem kizárt az sem, hogy egy nagyobb megmozdulást fognak meghirdetni – tette hozzá Galló Istvánné.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+