Egységben a cafeteriáért

cafetériaTiltakoznak a szakszervezetek a cafeteria adójának drasztikus megemelése ellen, mert egybehangzóan úgy vélik, ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag egy éves béremelésnek megfelelő összeget, akár nettó 120 ezer forintot is kivesz a kormány a dolgozók zsebéből. A vegyipari szakszervezet akcióegységbe hívja a hazai érdekvédelmi mozgalmat.

Mozgolódnak, de legalábbis tiltakoznak a szakszervezetek a béren kívüli juttatás – cafeteria – adójának 37,7-ről 51,17 százalékra emelése ellen. A vegyipari szakszervezet a mozgolódok közé tartozik, ez ügyben éppen szakszervezeti akcióegységet szervez, hogy együtt megakadályozzák az adóemelést. Az persze kérdés, hogy az internetadó elleni tüntetés, hosszú évek legnagyobb tömegdemonstrációja után lehet-e még utcára vinni az embereket, vagy egészen más eszközzel kell tiltakozni. A cafeteria ugyanis csak a munkavállalókat érinti, közülük is azokat, akiknek a munkahelyén a szakszervezet kiharcolta a béren kívüli juttatást, amely a béremelés, bérkiegészítés egyik módja. Az egykor – talán hat évvel ezelőtt – még adómentes, de azóta már 37,7 százalékos adóval terhelt cafeteriából támogatták a munkaadók egyebek között gyerekek százezreinek a beiskolázását, nyaralását és ezzel a megoldással kaphattak – ugyancsak százezrek – munkába-, iskolába járáshoz közlekedési hozzájárulást. Ezt fogják most elveszíteni ugyanezek az emberek. Évente átlagosan nettó 120 ezer forintot vesz ki a kormány az emberek zsebéből. A munkaadók többsége ugyanis már most egyértelművé tette: nem fizet több adót azért, hogy támogatást adhasson a dolgozóinak.

Ha elvész a cafeteria, akkor a szakszervezetek egyik legfontosabb bértárgyalási mankója bukik el. Ezzel lehetett ugyanis némileg kompenzálni a béremelést. Van olyan ágazat – például a gyógyszerészet egy-egy munkahelye – ahol  a szakszervezet hosszú évek alatt 450 ezer forintos éves béren kívüli keretet harcolt ki a dolgozóinak. Félő, hogy ezt most teljes egészében elveszik a dolgozóktól.

A bruttó cafeteria-keret a vállalat adóit is tartalmazza, tehát minden adóemelés közvetlenül a munkavállalók pénztárcáját apasztja. De ott sem lesz jobb a helyzet, ahol bevállalja a munkaadó a plusz költséget, s ez a vállalkozás terheit növeli, mert ilyen helyeken a jövő évi bértárgyalások során fogja – nagy valószínűséggel – a kialkudható béremelést csökkenni. Mindkét esetben a munkavállalók lesznek az intézkedés kárvallottjai.

A VDSZ mozgolódik

Akcióegység létrehozására mozgósítja a szakszervezeteket a vegyipari ágazat (VDSZ) a cafeteria adójának a megemelése ellen. A mintegy 30 ezer tagot képviselő, legnagyobb ipari szakszervezet az új adók, főleg a cafeteria terheinek a megemelése miatt gyors, reprezentatív felmérést végzett az ágazatban: 150 munkaadót kérdezett meg,  „lenyelik-e” majd a béren kívüli juttatás adójának drasztikus emelését. Többségük, 80 százalékuk határozottan kijelentette, hogy nem hajlandó többet fizetni, ezt a terhet áthárítja a dolgozójára, 5 százalékuk megosztaná a pluszköltséget a munkavállalókkal, 15 százalékuk számolgat és fontolgatja, bevállalja-e a megemelt adót.  A cafeteria adóterhének áthárítása az ágazatban dolgozóknak évente 120 ezer forint mínuszt jelent. Ez jó néhány cégnél megegyezik egy jónak mondható béremelés éves hatásával. A cafeteria keret a munkahelyeken azt jelenti, hogy a vállalati adókat is tartalmazza, tehát minden adóemelés közvetlenül a munkavállalók pénztárcáját apasztja – érvel közleményében a szakszervezet. De azok sem járnak jobban, ahol ez a többletköltség a vállalkozás terheit növeli, mert ilyen helyeken a jövő évi bértárgyalások során fog – nagy valószínűséggel – a kialkudható béremelés csökkenni. Mindkét esetben a munkavállalók lesznek az intézkedés kárvallottjai. A cafeteria nagyon fontos társadalompolitikai célok – nyugdíjtakarékosság, egészségi ellátás javítása, meleg étkeztetés, stb. – támogatásáért született valamikor, és a mai napig is ez a küldetése.

A vegyipari szakszervezet megkezdte egy akcióegység létrehozását, hogy a munkavállalók, vagy az őket képviselő szervezetek együtt tiltakozzanak az adóterhek az emelése ellen. A VDSZ felszólít más szakszervezeteket is: csatlakozzanak az akcióegységhez.

A közlekedésiek is tiltakoznak

Más érdekvédőkhöz hasonlóan a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) is attól tart, hogy az ágazatban működő cégek, munkaadók többsége nem tudja – vagy nem is akarja – átvállalni majd a cafeteriát érintő tervezett adóemelést. Közlekedésiek ezrei kapnak majd nettó 14 százalékkal kevesebb iskolakezdési támogatást, Erzsébet utalványt, a Szép kártyát, önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást, s támogatást a helyi közlekedési bérletek árához, ha 2015-től az eddigi 37,7-ről 51,17 százalékra emeli a kormány a béren kívüli juttatás járulékos terheit – olvasható a KKSZ közleményében. A szakszervezet ezért tiltakozik a cafeteria adójának emelése ellen. Több munkáltató eddig is bruttó keretben biztosította az említett támogatásokat, általában választható béren kívüli juttatás – cafeteria – formájában. Ahol a munkáltató viseli a járulékterhet, ott egész biztos nem vállalják fel az ekkora mértékű emelést, vagyis a juttatások csökkentésére fognak törekedni – érvel a KKSZ.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+