Jövőre több lesz a nyugdíj

2,5 százalékkal nőnek jövőre a nyugdíjak a költségvetési tervek szerint, ez az átlagnyugdíjnál csaknem 3 ezer forintos növelést jelent. A Népszabadság által megszerzett tervek alapján a közszférában még jobban nőhetnek a keresetek, és még többen dolgozhatnak az államnak, mint idén.

Jövőre két-háromezer forinttal több juttatást kap egy átlagnyugdíjas – erre lehet következtetni azok alapján a kormányzati tervek alapján, amelyeknek egy részéről a Népszabadság tudomást szerzett.

A lap a jövő évi költségvetés tervezési köriratának egy részét szerezte meg, és abban szerepel az, hogy a kormány 2,5 százalékos inflációra (áremelkedésre) számít jövőre. A nyugdíjakat a tervezett inflációnak megfelelő mértékben szokták év elején emelni, így a nyugdíjasok is 2,5 százalékos emeléssel számolhatnak.

Most egy átlagnyugdíj valamivel több 100 ezer forintnál, ezért az emeléssel az átlagos járandóság 103 ezer forintra nőhet.

A megszerzett számokból az is kiolvasható, hogy a közszférában ennél magasabb, 3,7 százalékos béremeléssel kalkulál a kabinet (a tanárok béremelése folytatódik), de a bértömeg csaknem 5 százalékkal nő. Ez pedig azt jelentheti, hogy a közszférában többen fognak dolgozni az ideinél – de hogy még több közmunkás lesz-e, vagy a minisztériumokban dolgoznak-e többen, a tervezési köriratból nem látszik.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+