Beszéljünk a korkedvezményről!

Tárgyalásokat kezdeményez szeptember elejére a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) az érdekképviseletekkel, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának tagjaival és a kormányzat illetékeseivel.

Ez év végén lejár a kormány által két évvel meghosszabbított korkedvezményes nyugdíjrendszer, a jogalkotási kényszer pedig szükségessé teszi, hogy haladéktalanul megkezdődjenek a háromoldalú szakmai tárgyalások – írja az MSZSZ. A szakszervezet szerint a korkedvezményes nyugdíj létjogosultságát alátámasztja, hogy továbbra is vannak, akik munkájuk során fokozott egészségkárosodásnak vannak kitéve.

A korengedményes nyugdíj alkalmazása össztársadalmi érdek – fogalmaz az MSZSZ, hozzátéve: továbbra is jelentős a munkanélküliség, ezen belül különösen aggasztó a fiatal állástalanok magas aránya. A korengedményes nyugdíj fenntartása mellett szól szerintük az is, hogy az foglalkoztatáspolitikai eszköz is, amellyel növelhető a fiatalok bevonása a munkába, csökkenthető a munkanélküliek létszáma, megteremthető a tisztes nyugdíjba vonulás lehetősége.

Van javaslatuk arra is, hogy a korengedményes nyugdíj rendszere ne terhelje az állami nyugdíjkasszát – tette hozzá a szövetség. A Népesedési Kerekasztal nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kezdeményezésével kapcsolatban, ami a gyermekek számához kötné a nyugdíj összegét, a szövetség leszögezi: elutasítja a negatív megkülönböztetést.

Véleményük szerint az ellátórendszerekben kizárólag a jutalmazás elemeinek kellene érvényesülniük, így a gyermeket vállaló, nevelő szülők erőfeszítéseit is ebben az értelemben támogatják. Az MSZSZ megküldi véleményét, javaslatait a felkért partnereknek és felajánlja szakértői munkáját, tevőleges részvételét a konzultációs és előkészítő tevékenységben.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+