A munkáltatóknak is jó a gyed extra

Az év első felében 18 600 kisgyerekes anyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával, ennyien tértek vissza dolgozni az újszülött egy éves kora után. A program jó a munkaadóknak is, mert adókedvezményt kapnak az érintett dolgozók után.

Sikeresnek tartja a kormány a gyed extra rendszert, amely azokat a kisgyerekes anyákat támogatja, akik az újszülött egyéves kora után visszamennek dolgozni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin sajtótájékoztatón ismertette: az első félévben 18 600 család élt a lehetőséggel, azzal, hogy megkapja a gyerek után járó juttatásokat, a gyedet és a gyest is.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a 2013-ban, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett intézkedés a munkaadók számára is kedvezményt biztosít, s ezeket január elsejével tovább bővítették. Így a kedvezményt a három és többgyerekes családok három plusz két éven át vehetik igénybe.

Mint arról a dolgozoklapja.hu korábban beszámolt, a kormány még novemberben döntött négy intézkedésről, így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Ez utóbbi lényege szerint kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel, így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után. Az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+