Több a munkahelyi baleset, kevesebb az ellenőrzés

Gyakoribb és szigorúbb munkavédelmi ellenőrzést, a törvény betartatását és a mulasztások miatti súlyos büntetést követel, s ezek bevezetéséről kormányszintű egyeztetést kezdeményez a legnagyobb ipari szakszervezet. A mintegy 30 ezer tagot tömörítő VDSZ tapasztalatai szerint soha nem volt ennyire laza a munkavédelmi fegyelem, az egyre fokozódó teljesítménykényszerben dolgozók és munkaadók is gyakran figyelmen kívül hagyják a biztonsági előírásokat. A vegyipari szakszervezet feketelistát készít a területén működő munkavédelmi szempontból legveszélyesebb üzemekről. 

Tavaly 17 361 ember sérült meg munkavégzés közben, ez csaknem kétszázzal több, mint 2012-ban. Egy, a közelmúltban végzett ellenőrzés-sorozat kapcsán kiderült, hogy tízből nyolc hazai munkáltató megszegi a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Azonban statisztikai összegzés csak megtörtént ellenőrzésekről készülhet, ám éppen ezekből van az utóbbi években egyre kevesebb, hiszen nincs elég ellenőr – állítja a VDSZ, amely az ország legnagyobb ipari szakszervezete, éppen ezért a szakérőinek kellő tapasztalatuk van a munkahelyi biztonságról, azok hiányosságairól és számos veszélyről, amelynek alig, vagy egyáltalán nem tulajdonítanak jelentőséget az egyes cégeknél.

Elég kevés a példamutatóan biztonságos munkahely, ilyeneket elsősorban eredményes, nagyobb cégek között lehet találni– szögezi le Székely Tamás a szakszervezet elnöke. A kisvállalkozások körében különösen kritikus a helyzet, mert az előírások betartásához olyan költséges eszközök kellenek, amelyeket csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megfizetni. Igaz, azok a nagy cégek is gazdasági versenyhátrányba kerülnek például egy pályázati elbírálás során, amelyeknél kínosan betartják a nemzetközi szintű előírásokat. Sokan ugyanis nem kalkulálják be a biztonság árát, így olcsóbb ajánlatot tesznek, s ők nyernek.

A vegyipari szakszervezet szerint a munkavédelem egyre kevésbé fontos, s mindig csak akkor kerül nagyító alá, amikor valahol meghal valaki azért, mert laza volt a biztonság, nem tartatták be vele az előírást, vagy éppen minden védelem nélkül végeztettek veszélyes munkát. Az, hogy a helyzet évek óta nem javul, egyértelműen a kormány hibája is, mert nem fordít elég figyelmet és energiát a munkahelyi veszélyek feltárására, s arra, hogy kötelezze a munkaadókat, hogy a kockázatokat a minimális csökkentsék. A munkavédelem kialakítását pénzügyileg is ösztönöznie kellene a kormánynak úgy, ahogy más országokban jó példa van erre – jelentette ki az elnök. Székely azt is leszögezte, hogy a szakszervezetek szívesen együttműködnének egy megfelelő balesetvédelmi stratégia kidolgozásában, mert számos tapasztalatuk és konkrét javaslatuk is van ebben a témakörben. A legfontosabb lenne azonban a munkavédelmi ellenőrök számát növelni és gyakoribbá tenni az ellenőrzéseket – szögezte le Székely, aki szerint a gyengülő hatósági figyelem miatt ott is lazul a munkavédelmi fegyelem, ahol szinte minden adott a biztonságos munkavégzéshez.

Az elnök felhívja a figyelmet a tájékoztatás hiányosságaira is, tapasztalatuk szerint ugyanis a dolgozók egy részét nem készítik fel kellőképpen a veszélyekre, s nem kényszerítik a munkavédelmi előírások betartására. A munkavállalók felelőtlenségére is van azonban számos példa: a legveszélyesebb munkát is képesek védőfelszerelés nélkül végezni azért, mert az esetleg nehéz, meleg, kényelmetlen. A szakszervezet ezért az előírások részletes áttekintését és számos változtatást javasolna, ha a kormány figyelembe venné a tapasztalataikra épülő véleményüket. Éppen az említett kényelmetlenségek – nehéz védőruha, körülményes felszerelés, stb. – miatt jó lenne például többször, és a jelenleginél hosszabb pihenőket kiadni, hogy senki ne kényszerüljön az életét kockáztatva védőfelszerelés nélkül dolgozni. A nemzetközi előírásoknak megfelelően a munkaadóknak rendszeresen figyelmeztetniük kellene a nehezen szellőztethető térben és a kánikulai hőségben, szabadban dolgozókat a gyakori folyadék fogyasztására, s a pihenőidő szigorú betartására. Védőital már a legtöbb munkahelyen biztosítanak a dolgozóknak, ezek nagy részének az összetétele és hőmérséklete azonban nem felel meg a nemzetközi előírásoknak. Ezt például a legtöbb munkaadó figyelmen kívül hagyja.

A vegyipari szakszervezet kampányt indít a biztonságos munkavégzés minél jobb kialakításáért, s ezzel a munkahelyi balesetek csökkentéséért, és a halálos tragédiák felszámolásáért. A szakszervezet szakértői a következő hetekben feltérképezik a balesetvédelmi szempontból legkockázatosabb szakmákat és munkahelyeket, a leggyakoribb hiányosságokat, s listát készítenek a legszükségesebb tennivalókról is. A tapasztalatok és a javaslatok összegzését a VDSZ eljuttatja a kormány illetékeseihez, s elvárja, hogy kezdődjön érdemi egyeztetés a legszükségesebb munkavédelmi tennivalókról.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+