Egy nap, két demonstráció

Tejtermelõk demonstrációja - NagytarcsaAz országban több helyen tüntettek a termelők a gyanúsan olcsó import tej és tejtermékek ellen. Lázadnak a Lagermax Autótranszport Kft. budaörsi telephelyén dolgozó gépkocsivezetők is: érdemi bértárgyalást követelnek, s erre kétórás figyelmeztető sztrájkkal hívták fel a munkaadó figyelmét. 

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak július 6-án a gépjárművek szállítására szakosodott Lagermax Autótranszport Kft. budaörsi telephelyén. A 18 cég képviseletét ellátó Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz) azért szervezte meg a kft. gépkocsivezetőinek akcióját, mert a cég vezetésével folytatott többszöri konzultáció eddig nem vezetett eredményre.  Járási Tamás, a szakszervezet elnök elmondta, hogy a szakszervezet számos kezdeményezése ellenére, több mint fél éve nem jött létre a március 31-én lejárt bérmegállapodás helyébe lépő új egyezség. A budaörsi telephelyen foglalkoztatott 200 munkavállaló közül 110 gépkocsivezető lépett sztrájkba, mintegy harmaduk a telephely ebédlőjében pihent 10 óráig, míg az úton lévők, szerte Európában, valamelyik parkolóban álltak le két órára. Ha a hétfői figyelmeztető sztrájk nem vezet eredményre, a taggyűlés határozata alapján akár hosszabb munkabeszüntetésre is sor kerülhet Budaörsön – közölte.

A hosszabb ideig is eltartható sztrájkra nagy esély van, mert a vállalat menedzsmentje közölte: túlzottnak a realitásoktól teljesen elrugaszkodottnak tartja, ezért elutasítja a budaörsi telephely gépkocsivezetőinek a csaknem 70 százalékos bérköltség növekedést jelentő  bérkövetelését. Az osztrák tulajdonú cég vezetése szerint a 93 tehergépkocsi-vezető közül csak 15-en nem vették fel a munkát hétfőn 8 és 10 óra között, a munkabeszüntetők ez idő alatt a cég étkezőjében tartózkodtak.  Közleményük szerint a főként új gépkocsi-logisztikával, szállítással foglalkozó cég vezetése továbbra is nyitott és elkötelezett a tárgyalásos megegyezés mellett, de ilyen mértékű bérkövetelésnek nem tud eleget tenni. A szakszervezet számításai szerint azonban a bérstruktúra átalakításával közelebb kerülhetnének az egyezséghez. Ennek lényege a futott kilométerek utáni bérezésről az órabér alapján történő fizetésre való átállás, ami a jelenleg bruttó 220-320 ezer forintot kereső gépkocsivezetők számára körülbelül 10 százalékos béremelést jelentene.

Lázadoznak a tejtermelők is

A hét második napján a tejipari ágazat szereplői határoztak úgy, hogy kiállnak érdekeikért. Az országban több helyen is utcára vonultak a hazai tejtermelőket ellehetetlenítő, gyanúsan olcsó import tej és tejtermékek elleni tiltakozásul.Hegedűs Imre, a megmozdulás szervezője a budaörsi helyszínen az agroinform.hu-nak elmondta, szeretnék felhívni a döntéshozók, a kormányzat és a lakosság figyelmét is arra, hogy ha továbbra is ilyen ütemben áramlik az országba az import tej, akkor a hazai termelők rövid időn belül tönkremennek. Mint mondta, lassan megtelnek a hazai hűtőházak, raktárak a magyar tejjel, tejtermékkel, miközben egyes áruházláncok továbbra is az import termékeket részesítik előnyben, holott „közszájon forog”, hogy az mitől olyan olcsó. Minden jel arra mutat, hogy az akciós termékek után az importőr kereskedő cég nem fizeti meg az áfát, ezért tudja 30-50 forinttal olcsóbban adni a tejet, illetve 1200 forint környékén a sajtot. Hegedűs leszögezte: nem azt szeretnék elérni, hogy drágábban vegyék át termékeiket, hanem azt, hogy tisztességes piaci feltételek mellett, mindenki fizesse meg a közterheket, s akkor a szlovák tej sem kerülhet kevesebbe a magyarnál.

A keddi demonstráció figyelmeztetés volt, ezért került két teherautó  trágya is az egyik nagykereskedelmi lánc logisztikai bázisa elé, és ezért vonultak az utakra. Amennyiben rövid időn belül nem változik a helyzet, más eszközökhöz folyamodnak a termelők, akik azt kérik a lakosságtól, hogy ne csak szóban támogassák a magyar termékeket, hanem vásárlásaikkal is. A budaörsi demonstráción mintegy 150 gazda, családi gazdaság, tejtermelő vett részt, akik a felvonulás végén import szlovák tejet dobtak a Metro áruház kerítéséhez. Atrocitás nem történt, az arra közlekedők zöme inkább szimpátiájáról biztosította a tüntetőket – tudósított a hírportál.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+