Kevesebb a nyugdíjas, több a nyugdíj?

nyugdíjasKevesebb nyugdíjas volt idén márciusban, mint tavaly év végén, s ez időszak alatt átlagosan 2846 forinttal nőtt a járulék. Legalábbis az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint. Még a nyáron bevezetik a járulékbefizetések nyomonkövethetőségi rendszerét, ez 4 millió nyugdíjast érint. 

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) főigazgatójának tájékoztatása szerint augusztus 25-től közhitelessé teszik a járulékbefizetésekről, illetve a szolgálati időről vezetett a nyilvántartásokat. Ez azt jelenti, hogy az adatokat és a befizetéseket egyeztetik a biztosítottakkal. Először az 1955 és 1959 között születettekkel kapcsolatos eljárás zajlik le, és aztán fokozatosan kiterjesztik a teljes biztosítotti körre. Mészáros József főigazgató szerint így az érintettek nem a nyugdíj igénylésekor fognak szembesülni azzal, hogy milyen befizetésük volt a nyugdíjbiztosítás számára, hanem már a tényleges teljesítéskor. Mint mondta, a munkáltatók 2012 óta teljesített befizetéseit honlapjukon – az ügyfélkapu rendszerén keresztül – a biztosítottak már most is ellenőrizhetik.

A Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint egyébként idén márciusban kevesebb nyugdíjas volt Magyarországon, mint az előző év decemberében, az öregségi nyugdíjak pedig ebben az időszakban átlagosan mindössze havi 2846 forinttal nőttek. Márciusban összesen 2 028 847 nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőt tartottak nyilván, ez 2846-tal volt kevesebbet az elmúlt év decemberinél. A létszámcsökkenést elsősorban az okozza, hogy a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése miatt idén az év első felében kevesen mehettek nyugdíjba.

A statisztikából az is kiderül, hogy a nyugdíjak átlagos összege márciusban 115 893 forint volt (ebből a kiegészítő ellátásé 33 333 forint), míg tavaly decemberben 113 047 (benne 32 442 forint kiegészítő ellátással).

A legnagyobb összegű járandóságban továbbra is a korhatár alatti (1955 előtt született, korábbi fegyveres állományú) nyugdíjasok részesültek, átlagosan havi 205 035 forinttal. A dobogó második helyét ezúttal is a 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonuló nők foglalták el, ők havi 116 684 forintot kapnak, amelyből 38 936 forint a kiegészítő ellátás.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+