Változhat a “női 40” nyugdíjprogram

nyugdíjas nőkKisebb reform várható a nyugdíjrendszerben, elsősorban a nők 40 éves szolgálati éve alapján adható kedvezményben.

A Fidesz szerint a nők 40 éves jogviszonyára épített nyugdíjprogram sikeres – ezt jelzi, hogy az indulás óta, vagyis az elmúlt két évben mintegy 100 ezer olyan nő szerzett teljes jogú nyugdíjat, aki nem érte el a rá irányadó korhatárt, ám fel tudott mutatni 40 szolgálati évet. A nyugdíjjogosultság szempontjából egyébként nem kellett a negyven évet ténylegesen ledolgozni, elég volt akár 32 munkával töltött év, ha emellett gyermeket is nevelt a kérelmező. A program eddigi sikerén felbuzdulva a Fidesz olyan változásokat tervez, amely növelheti a „női 40” programba bekerülők számát.

Lapinformációk szerint a kedvezményt a Fidesz a jelenlegi formában tartaná fenn, annak ellenére, hogy az jogilag diszkriminatív. Az elképzelhetetlen és fel sem merülhet, hogy a diszkrimináció felszámolását úgy oldják meg, hogy a programot kiterjesszék a férfiakra is, annak elvi és anyagi okai miatt sem. A párt nyugdíjjogi szakértői ezzel szemben azt szorgalmazzák, hogy a programot illesszék be a korhatár alatti nyugdíjak rendszerébe. A nyugdíjkorhatár emelése az idén megkezdődött, jelenleg már nem 62, hanem 62,5 év a limit, ami az évtized végére fokozatosan 65 évre emelkedik.

Az elmúlt két évben jelentősen – csaknem öt százalékkal –  emelkedett a nyugdíjak reálértéke annak ellenére, hogy a  vonatkozó szabályok szerint csak az inflációval lehetett volna korrigálni. Az 2012-2014 közötti három évben a kormány felülbecsülte a várható inflációt, ezért nőhettek gyorsabban a nyugdíjak.  A most kezdődő ciklus első felében nem lesz érdeke a kormánynak a nyugdíjak terven felüli emelése.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+